poniedziałek, 31 grudnia 2012

Trzy sosy: migdałowo-czosnkowy, 5smaków BBQ, salsa pomidorowo-paprykowa

 Sosy i dipy, właśnie powstaje nowa kategoria. Polecam je do waszych dań, sałatek, wrapów, naczosów etc. Dziś na sylwestra trzy ciekawe propozycje: grecki dip migdałowo-czosnkowy, mój 5smaków bbq i salsę ze świeżych pomidorów z dodatkiem ostrej papryki i zielonej cebulki.

 Grecki dip migdałowo czosnkowy

  • Płatki migdałowe mała paczka 50 g
  • Miąższ z kajzerki
  • 3-4 obrane ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na pulpę (jak są za gęste można dolać kilka kropel wody). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

5smaków BBQ

  • Pół szklanki powideł śliwkowych
  • Pół szklanki ketchupu 
  • Łyżka octu
  • Łyżeczka sosu worcester
  • Łyżeczka przyprawy imbir
  • Łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • Szczypta chili 
  • Posiekana drobno wędzona śliwka (mona zastąpić łyżeczka wędzonej papryki w proszku)
  • Łyżka lub dwie przegotowanej wody
  • Sól, pieprz

  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wędzona śliwka nada dipowi aromat wędzarni typowy dla sosów bbq.

Salsa pomidorowo-paprykowa 
  • Jeden dojrzały pomidor
  • Dwie gałązki drobnej zielonej cebulki
  • Pół papryczki chili
  • Marynowana papryczka jalapeno
  • Łyżeczka czerwonego octu winnego
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

  Pomidora myjemy i drobno siekam, tak samo robimy z zieloną cebulka, wkładamy do miski, solimy, pieprzymy zalewamy oliwą i octem dokładnie mieszamy. Papryczki drobno kroimy w kostkę wcześniej usuwając nasiona (jeśli ma być ostre nie usuwamy nasion). wszystko ze sobą łączymy, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, gotowe.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz