Za oknem piękne słońce, w lodówce mnóstwo różnych pomidorów i innych dobroci, a w szafce końcówka makaronu. Trochę wyobraźni i gotowe świeże i lekkie danie w klimacie śródziemnomorskim. Chęci są, więc do roboty.
Sałata pomidorowa z makaronem
Dla 4 osób:
- Makaron penne lub fusilli 200g
- Pomidorki cherry około ćwierć kilo
- Pomidor dojrzały średniej wielkości sztuk dwie
- Pomidory suszone w zalewie ziołowej jakiej 6-7 sztuk
- Mała garstka czarnych oliwek
- Jedna gałązka selera naciowego
- Mała garstka pokrojonego w drobną kostkę sera żółtego (cheedar lub inny mocny w smaku)
- Duży ząbek czosnku
- Marynowana papryczka jalapenos posiekana
- Łyżka lub dwie czerwonego octu winnego
- 3-4 spore łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, suszone oregano (łyżeczka)
Świeże pomidory myjemy i kroimy: cherry w ćwiartki (małe na pół), duże pomidory w grube pół plastry. Przekładamy do miski i solimy do smaku, gdy puszczą sok (jakieś 10-15 min) polewamy octem winnym i mieszamy. Selera kroimy dość drobno w kostkę, oliwki na pół (jak lubicie dodajcie całe lub nie dawajcie jak nie lubicie), suszone pomidory w paski i dodajemy do zamarynowanych pomidorów. Następnie ser, posiekana papryczka, wyciśnięty czosnek, oliwa oregano i pieprz. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody al dente (taki lekko twardy) cedzimy dobrze i ciepły dodajemy do naszej miski ze smakołykami. Dokładnie mieszamy, pieprzymy i solimy do smaku. Zajadamy się i cieszymy pełnym brzuchem.
Sałatka najlepiej smakuje w sezonie gdy pomidory są super świeże i słodkawe, zimową porą odda nam atmosferę lata i trochę potrzebnych w tym okresie witamin. Można ją również zaserwować w sylwestrowy wieczór samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz