Sylwester tuż, tuż, wszystkie znane mi osoby w jakiś sposób celebrują nadejście nowego roku jedni w gronie rodzinnym, inni z przyjaciółmi, jeszcze inni na dużych imprezach lub hucznych balach. Każdemu przydałoby się coś na ząb. Chciałem zaprezentować lekką i ciekawą przystawkę na ten pełen wrażeń wieczór.
Zacznę od łososia którego przygotowuje się około dwóch dni. Można z niego zrobić tatara, carpaccio, roladki, etc. Nie ma z nim większego problemu jeśli chodzi o przygotowanie.
Łosoś pogrzebany czyli gravad lax
- Filet z łososia ze skórą, bez ości około 1,5 kg
- Trochę mniej niż pół szklanki cukru pudru
- Tyle samo soli (najlepiej morskiej)
- Pół łyżeczki białego pieprzu
- Dwie-trzy wiązki kopru (ma być go dużo)
- Folia spożywcza
- Głębokie naczynie (ja użyłem naczynia żaroodpornego z pokrywą)
Filet z łososia myjemy suszymy usuwamy białe fragment. Sól, cukier i pieprz mieszamy. Koper dość grubo siekamy. Na rybę posypujemy mieszanką przypraw dokładnie równo na całym filecie, układamy na tym koper i składamy pewnym ruchem na pół. Zawijamy w folie spożywczą i układamy w głębokim naczyniu przykrywamy i odkładamy do lodówki. Tak przygotowaną rybę przewracamy w naczyniu co 12h (na noc) na drugą stronę nie odlewając płynu który powstał. Po przynajmniej 24h można łososia wyjąć z płynu, odwinąć z foli i usunąć koper i pozostałe przyprawy (jeśli trzeba można delikatnie spłukać zimną wodą). Fileta kroimy w cienkie plastry jak wędzonego. Tak przygotowana ryba jest smaczniejsza od wędzonego łososia, którego można dostać w markecie, dobrze się przechowuje w lodówce gdyż sól i cukier wyciągnęły z ryby wodę
i zakonserwowały ja.
i zakonserwowały ja.
Łosoś gravad lax na cieście francuskim z bitą śmietaną wasabi i marynowanym imbirem
- 10 dużych plastrów łososia (jak nie chcecie poświęcać czasu na gravad laxa to użyjcie wędzonego, a niech tam)
- Paczka ciasta francuskiego (50*25 cm)
- 150 ml śmietanki 30%
- Płaska łyżeczka wasabi
- Sok z połowy cytryny
- Czubata łyżka marynowanego imbiru
- sól, cukier, pieprz
Ciasto francuskie kroimy w około 4 cm kostkę, układamy dwa kwadraty jeden na drugim w gwiazdkę i dociskamy palcem na środku. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200'C. Wyjmujemy i studzimy.
Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę w wysokim naczyniu z wasabi, szczyptą soli, cukru i sokiem z cytryny. Gdy jest sztywna odkładamy do lodówki.
Na upieczone ciasto francuskie kładziemy sporego kleksa z bitej śmietany (lub wyciskamy z rękawa cukierniczego), na to podajemy kawałek marynowanego imbiru i zawinięty w róże plaster łososia. Gotowe, zajadamy się lekką przekąską, która doskonale pasuje do większości napojów wyskokowych :)
Łososia gravad lax jak już wspomniałem można serwować na różne sposoby, dobrze smakuje sam, ale bita śmietana z wasabi i marynowany imbir doskonale go podkreślą. Jak nie macie ochoty marynować łososia to kupcie wędzonego norweskiego, przystawka też będzie smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz