czwartek, 27 grudnia 2012

Łosoś gravad lax na cieście francuskim z bitą śmietaną wasabi i marynowanym imbirem

  Sylwester tuż, tuż, wszystkie znane mi osoby w jakiś sposób celebrują nadejście nowego roku jedni w gronie rodzinnym, inni z przyjaciółmi, jeszcze inni na dużych imprezach lub hucznych balach. Każdemu przydałoby się coś na ząb. Chciałem zaprezentować lekką i ciekawą przystawkę na ten pełen wrażeń wieczór.


  
  Zacznę od łososia którego przygotowuje się około dwóch dni. Można z niego zrobić tatara, carpaccio, roladki, etc. Nie ma z nim większego problemu jeśli chodzi o przygotowanie.

Łosoś pogrzebany czyli gravad lax
  • Filet z łososia ze skórą, bez ości około 1,5 kg
  • Trochę mniej niż pół szklanki cukru pudru
  • Tyle samo soli (najlepiej morskiej)
  • Pół łyżeczki białego pieprzu
  • Dwie-trzy wiązki kopru (ma być go dużo)
  • Folia spożywcza
  • Głębokie naczynie (ja użyłem naczynia żaroodpornego z pokrywą)

  Filet z łososia myjemy suszymy usuwamy białe fragment. Sól, cukier i pieprz mieszamy. Koper dość grubo siekamy. Na rybę posypujemy mieszanką przypraw dokładnie równo na całym filecie, układamy na tym koper i składamy pewnym ruchem na pół. Zawijamy w folie spożywczą i układamy w głębokim naczyniu przykrywamy i odkładamy do lodówki. Tak przygotowaną rybę przewracamy w naczyniu co 12h (na noc) na drugą stronę nie odlewając płynu który powstał. Po przynajmniej 24h można łososia wyjąć z płynu, odwinąć z foli i usunąć koper i pozostałe przyprawy (jeśli trzeba można delikatnie spłukać zimną wodą). Fileta kroimy w cienkie plastry jak wędzonego. Tak przygotowana ryba jest smaczniejsza od wędzonego łososia, którego można dostać w markecie, dobrze się przechowuje w lodówce gdyż sól i cukier wyciągnęły z ryby wodę
i zakonserwowały ja.

 Łosoś gravad lax na cieście francuskim z bitą śmietaną wasabi i marynowanym imbirem
  • 10 dużych plastrów łososia (jak nie chcecie poświęcać czasu na gravad laxa to użyjcie wędzonego, a niech tam)
  • Paczka ciasta francuskiego (50*25 cm)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Płaska łyżeczka wasabi
  • Sok z połowy cytryny
  • Czubata łyżka marynowanego imbiru
  • sól, cukier, pieprz

  Ciasto francuskie kroimy w około 4 cm kostkę, układamy dwa kwadraty jeden na drugim w gwiazdkę i dociskamy palcem na środku. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200'C. Wyjmujemy i studzimy.
  Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę w wysokim naczyniu z wasabi, szczyptą soli, cukru i sokiem z cytryny. Gdy jest sztywna odkładamy do lodówki.
  Na upieczone ciasto francuskie kładziemy sporego kleksa z bitej śmietany (lub wyciskamy z rękawa cukierniczego), na to podajemy kawałek marynowanego imbiru i zawinięty w róże plaster łososia. Gotowe, zajadamy się lekką przekąską, która doskonale pasuje do większości napojów wyskokowych :) 

 Łososia gravad lax jak już wspomniałem można serwować na różne sposoby, dobrze smakuje sam, ale bita śmietana z wasabi i marynowany imbir doskonale go podkreślą. Jak nie macie ochoty marynować łososia to kupcie wędzonego norweskiego, przystawka też będzie smaczna.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz