Zimno i będzie zimniej więc danie
doskonałe na rozgrzewkę czyli kurczak duszony w czerwonym winie.
Doskonała potrawa kuchni francuskiej (coq au vin) w polskiej wersji
klimatycznej :) Składniki na cztery, może sześć porcji, nie ma co robić mniej
danie samo znika z talerzy domowników.
Kurczak duszony w czerwonym winie
- Kurczak cały
- Szklanka wytrawnego czerwonego wina (bordeaux będzie mile widziane)
- Dwie średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 400g pieczarek
- Marchewka
- Ćwiartka średniego selera
- Mała pietruszka korzeń
- Natka pietruszki
- Pół kostki masła
- Dwie łyżki mąki
- Sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku
Kurczaka myjemy, suszymy i rozkrawamy
na podudzia, udka, piersi i skrzydła (można użyć 4 ćwiartek
tylnych kurczaka pokrojonych na pół). Umyte warzywa, obieramy i kroimy w
kostkę. Kurczaka obsmażamy w garnku na maśle
na złoty kolor z każdej strony. Dodajemy do niego warzywa i wszystko razem smażymy przez 6-7
minut. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy przez chwilę,
dolewamy wino i przyprawy. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki (jak
są małe to nie kroimy) podsmażamy na rozgrzanej patelni i dodajemy
do garnka z pozostałymi składnikami. Dusimy pod przykryciem na
wolnym ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając, gdy za
bardzo odparuje płyn podlewamy wodą. Na koniec na dwóch łyżkach
masła robimy zasmażkę i dodajemy do kurczaka wszystko mieszając
- powinien powstać pyszny sos. Solimy i pieprzymy do smaku. Do dania
doskonale pasuje dobre pieczywo i ziemniaki puree. Serwujemy
posypane siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz