niedziela, 16 grudnia 2012

Kruche sakiewki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

  Okres świąteczny w pełni, zakupy, porządki, wszyscy zabiegani. Czas wygospodarować trochę czasu na relaks, mam tu szybki przepis na elegancką przekąskę w sam raz na zimowy wieczór. Wystarczy pół godziny cały dom wypełni się miłym zapachem, a na stół trafi coś smacznego.

Sakiewki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi  

Na 8 sztuk:
Paczka ciasta francuskiego (50*25cm)
150 g sera ostrego pleśniowego (ja użyłem gorgonzoli)
Jedna gruszka
100 ml czerwonego wina
Garść obranych orzechów włoskich
Jajko

Na sałatę:
Miks sałat
Pomidorki koktajlowe 5-6 sztuk
Dresing:
Łyżka octu balsamicznego
Łyżka miodu
Dwie łyżki oliwy z oliwek
Sól, grubo mielony pieprz czarny


Farsz: 
  Ser kroimy w grubą kostkę, orzechy grubo siekamy. Gruszkę myjemy, obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę około pół centymetrową i dusimy w winie dopóki nie odparuje, potem studzimy. Gruszkę i orzechy razem mieszamy. 

  Ciasto francuskie kroimy na osiem równych części. Na każdym układamy duży kawałek sera, na nim łyżkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i sklejamy w kopertki. Gotowe sakiewki układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie pozostałym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 220'C piekarniku przez 15-20 min. 

  
Ja gotowe sakiewki podałem na sałatach z dodatkiem pomidorków koktajlowych skropionych sosem miodowo-balsamicznym (wystarczy dokładnie wymieszać ocet, miód, oliwę, szczyptę soli i pieprzu).

  Sakiewki można podać na ciepło i na zimno. Doskonale pasują do czerwonego wina. Mogą być również ciekawą alternatywą na wigilijnym stole.


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz