Każdy chyba jadł skrzydełka z grilla, różnie marynowane, w miodzie, w musztardzie, etc. Ja bardzo lubię te kawałki kurczaka, zawsze jest z nimi trochę zabawy, jem je głownie rękami. Są doskonałym fingerfood-em mało na nich samego mięsa ale obgryzanie pełnych smaku kawałków jest rewelacyjne. Nie zapomnijcie o ręcznikach papierowych i wodzie do umycia rąk bez nich ta zabawa nie przejdzie, chyba że już wszyscy po kilku głębszych ;)
Grillowane skrzydełka glazurowane z stylu azjatyckim słodko-pikantnie
Na 1 skrzydełek:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 4-5 łyżek jasnego sosu sojowego
- Łyżeczka pieprzu ziołowego
- Łyżeczka curry
- Szczypta przyprawy 5 smaków
- Trochę soli
Glazura:
- Trzy łyżki miodu (ja użyłem wielokwiatowego)
- Trzy łyżki taniego ketchupu (pikantny jak lubicie)
- Dwie łyżki octu
- Łyżka cukru
- Trzy łyżki jasnego sosu sojowego
- Posiekany lub starty kawałek obranego imbiru (2cm)
- Wyciśnięty ząbek czosnku
- Posiekana świeża kolendra około łyżki
- (można użyć łyżeczki mielonych ziaren kolendry)
- Posiekana łyżeczka papryczki chili (jak lubicie ostro)
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Szczypta curry
- Szczypta przyprawy 5 smaków
Skrzydełka myjemy suszymy odcinamy lotki (małe trójkątne końcówki) i dzielimy je na pół po chrząstce. Tak przygotowane skrzydełka przekładamy do miski i przyprawiamy pieprzem ziołowym, curry, 5 smaków, sosem sojowym, delikatnie solimy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie rozpalamy grilla i przygotowujemy glazurę. Wszystkie składniki na glazurę mieszamy ze sobą. Gdy grill jest rozgrzany grillujemy nasze skrzydełka z każdej strony. Kawałki nie są zbyt duże, więc dość szybko dojdą. Gdy są prawie gotowe (można sprawdzić jakiś większy kawałek) nanosimy glazurę równo na wszystkie skrzydełka. Ja używam łyżki, ale są takie pędzelki silikonowe jak ktoś ma to proszę. Żar nie powinien być zbyt duży bo szybko się spalą, po chwili przekręcamy skrzydełka i glazurujemy dalej, minuta-dwie jeszcze raz przekręcamy i skrzydełka gotowe.
Jeśli zostało coś glazury można jej użyć jako dipa do skrzydełek. Nie przejmujcie się, że się lekko przypalą, glazura jest dość słodka i cukier się karmelizuje, smak jest konkretny i doskonale pasuje do zimnego browara w upalny dzień :)
Glazura nadaje się również do wieprzowiny z grilla, karkówka, czy żeberka przyrządzone w podobny sposób na pewno przypadną do gustu wielu smakoszom.
Na weekendzie planujemy małego grilla i powiem Ci, że przyda mi się Twój przepis, Mam nadzieje, że gościom będzie smakowało :) Teraz tylko kwestia odpowiedniego dobrania składników i oczywiście najlepszej jakości mięsa :) bo to klucz do sukcesu w daniach mięsnych.
OdpowiedzUsuń