środa, 2 lipca 2014

Kwiczący Graham od Kowalskiego

  Oglądając programy takiego farbowanego typa z bródką co po stanach jeździ i szamie różne jedzenie, zachciało mi się czegoś takiego innego, takiego wypasionego. Kanapkę na ciepło, nie jakiegoś burgera. Chciałem zrobić polską wypasioną kanapkę z naszymi produktami, bez ściemy dużo mięsa i nasze dodatki. Co do wędzonego baleronu, którego lekko grilluje może pasować?? Ćwikła z chrzanem, ostra musztarda, ogórek i tostowana grahamka. Myślę, że połączenie warte poświęcenia Waszego cennego czasu.

 Kwiczący Graham od Kowalskiego

Kwiczący Graham od Kowalskiego


Kwiczący Graham od Kowalskiego
Na dwie kanapki:


  • 250-300g wędzonego baleronu
  • Dwie grahamki
  • Chrzan
  • Ćwikła
  • Ogórki marynowane lub kiszone
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Dwa ząbki czosnku
  • Sól i pieprz






  Baleron gotujemy w wodzie pod przykryciem z dodatkiem liścia, ziela, czosnku, odrobiny soli i pieprzu, przez około 1 godzinę(powinien być miękki, powinien się rozpadać). Wywar zostaw na jakąś zupę (żurek, fasolowa, grochowa...) Baleron wyjmij i porozdzieraj go widelcem na drobne kawałki . Bułki przekrój na pół, ogórka pokrój w plastry, naszykuj musztardę i ćwikłę. Bułki podgrzej w opiekaczu, piekarniku lub na suchej teflonowej patelni. Baleron lekko opiecz na patelni bez tłuszczu lub grillu elektrycznym przez około 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Grahamki posmaruj z jednej strony musztardą, z drugiej ćwikłą, nałóż kawałki baleronu (dużo mięcha) i ogórka ja lubię marynowane ale kiszony będzie równie dobry. Teraz pozostaje rozdziawić buzie i wgryzać się w smak... Pyszne.

Kwiczący Graham od Kowalskiego

  Jak macie ogórki małosolne użyjcie, będą obłędne. Mięso może pochodzić z różnych tłuściejszych kawałków wieprzka, np. boczku, łopatki, ważne żeby było naturalnie uwędzone i ugotowane do miękkości.

Kwiczący Graham od Kowalskiego

 Polski fast food w konkretnej odsłonie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz