Oglądając programy takiego farbowanego typa z bródką co po stanach jeździ i szamie różne jedzenie, zachciało mi się czegoś takiego innego, takiego wypasionego. Kanapkę na ciepło, nie jakiegoś burgera. Chciałem zrobić polską wypasioną kanapkę z naszymi produktami, bez ściemy dużo mięsa i nasze dodatki. Co do wędzonego baleronu, którego lekko grilluje może pasować?? Ćwikła z chrzanem, ostra musztarda, ogórek i tostowana grahamka. Myślę, że połączenie warte poświęcenia Waszego cennego czasu.
Kwiczący Graham od Kowalskiego
Na dwie kanapki:
- 250-300g wędzonego baleronu
- Dwie grahamki
- Chrzan
- Ćwikła
- Ogórki marynowane lub kiszone
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Dwa ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Baleron gotujemy w wodzie pod przykryciem z dodatkiem liścia, ziela, czosnku, odrobiny soli i pieprzu, przez około 1 godzinę(powinien być miękki, powinien się rozpadać). Wywar zostaw na jakąś zupę (żurek, fasolowa, grochowa...) Baleron wyjmij i porozdzieraj go widelcem na drobne kawałki . Bułki przekrój na pół, ogórka pokrój w plastry, naszykuj musztardę i ćwikłę. Bułki podgrzej w opiekaczu, piekarniku lub na suchej teflonowej patelni. Baleron lekko opiecz na patelni bez tłuszczu lub grillu elektrycznym przez około 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Grahamki posmaruj z jednej strony musztardą, z drugiej ćwikłą, nałóż kawałki baleronu (dużo mięcha) i ogórka ja lubię marynowane ale kiszony będzie równie dobry. Teraz pozostaje rozdziawić buzie i wgryzać się w smak... Pyszne.
Jak macie ogórki małosolne użyjcie, będą obłędne. Mięso może pochodzić z różnych tłuściejszych kawałków wieprzka, np. boczku, łopatki, ważne żeby było naturalnie uwędzone i ugotowane do miękkości.
Polski fast food w konkretnej odsłonie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz