Pesto to prosty i pyszny zielony sos rodem ze słonecznej Italii. Jego głównym składnikiem jest bazylia, twardy ser (parmezan, pecorino) oliwa z oliwek, orzechy piniowe w wersji typowej czyli pesto alla genovese. Ja delikatnie zmodyfikowałem tą jakże pyszną zieloną masę. Jest wiele odmian pesto, niektórzy robią pesto z rukolą, pietruszką, z migdałami, nerkowcem, czy suszonymi pomidorami. Ja przygotowałem ją z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Doskonale nadaje się do makaronów, mięs, kanapek, sałat, serów.
Pesto ze świeżej bazylii, prażonych pestek dyni i słonecznika
Na 5-6 porcji
- Dwie duże garście bazylii (około dwóch doniczek)
- 3-4 ząbki czosnku obrane
- 100g tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
- Około garści wymieszanych pestek dyni i słonecznika
- 100 ml oliwy z oliwek
- Pół łyżeczki soku z cytryny
- Sól, pieprz
Bazylię odcinamy myjemy i suszymy, ja używam całych liści i gałązek, jak chcecie użyjcie tylko liści. Pestki na suchej patelni rumienimy równo, mieszając (uważajcie by nie przypalić), studzimy. Do moździerza lub blendera (zależy czy tłuczemy, czy blendujemy) wkładamy bazylię, czosnek i pestki, wszystko rozdrabniamy na gęstą masę. Dodajemy utartego sera, oliwę i sok z cytryny doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Doskonale pasuje do świeżo ugotowanego makaronu, który wystarczy odcedzić i wymieszać z pesto. Polecam na letnie grillowanie do piersi z kurczaka, tostów, sałat i czego tylko chcecie.
Doskonale przechowuje się z słoiczku do około tygodnia, można również mrozić, ale najlepsze jest świeżutkie.
Nigdy nie robiłam pesto z pestkami słonecznika i dyni. Podoba mi się ten dodatek muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńSprawdź to nie pożałujesz na pewno, makaron, może grillowany kurczak z pesto, jest tyle pysznych możliwości.
UsuńŚwietna alternatywa gdy nie można nigdzie znaleźć orzechów piniowych :) Grazie ! ;*
OdpowiedzUsuń