Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym, szparagami i młodymi ziemniakami
Dla dwóch osób
- Jedna szalotka
- Śmietanka 36% 150ml
- Sok z około połowy cytryny
- Łyżka kaparów (małe w całości duże kroimy)
- Masło2-3 łyżki
- Łyżeczka miodu
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek 2 łyżki do smażenia
Łososia myjemy, odcinamy białe tłuste części, wyjmujemy ości. Rybę solimy, pieprzymy i smażymy z obydwu stron, na rumiano, nie za długo żeby ryba się nie wysuszyła, dosłownie 2-3 minuty na stronę, zaczynamy skórką do dołu.
Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, soli, odrobiny soku z cytryny i masła (trochę informacji o szparagach znajdziecie tutaj). Młode ziemniaki dobrze myjemy, jak chcecie to obierzcie, ja nie obieram tylko szoruje szczoteczką. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.
Obieramy i siekamy szalotkę, na odrobinie masła szklimy ją, dolewamy sok z cytryny, po chwili dodajemy kapary i miód. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy śmietankę, gdy zaczyna gęstnieć dodajemy zimne masło i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Danie serwujemy gorące, ziemniaki, szparagi, łosoś, polane maślanym kremowym sosem.... Sprawdźcie sami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz