czwartek, 13 czerwca 2013

Najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką.

  Nie piekę ciast, ale... czasem coś mnie najdzie, wypieki to raczej specjalność żony. Ten przepis, to chyba najszybsze ciasto świata jakie może być, co za tym idzie najprostsze i nawet w moim starym piekarniku (co nie równo piecze) wychodzi idealnie:) Smak, cóż nie jest wyjątkowy i niepowtarzalny, ani wykwintny ot co placek z truskawkami. Lecz jeśli chcecie na prędkości upiec placek to jest to przepis dla Was.
  Sezon truskawkowy w pełni, powiedzmy że rozpoczynam go tak... A truskawki i tak najlepiej smakują świeże z cukrem lub słodką śmietaną:) 

  Najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką.

Kowalski gotuje

Na małą blachę (24*28):

Ciasto baza:
    Kowalski gotuje
  • Cztery jaja
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki oleju
  • Półtorej szklanki mąki pszennej 
  • Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mała paczka cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • Około 0,5 kg truskawek (umytych i bez szypułek)

Kruszonka:
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • Pół szklanki mąki (może trochę więcej)

  • Cukier puder do posypania ciasta
  • Bułka do obsypania blachy
  • Olej do wysmarowania blachy

  Najpierw robimy kruszonkę: na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę, mieszamy, jeśli za rzadkie to dosypujemy mąki tyle by powstały takie zbrylone grudki. Odstawiamy by ostygło.
  Do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier, miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy na gładką emulsje. Na koniec mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli i cukier wanilinowy i co?? I miksujemy dalej jakieś 1-2 minuty. Ciasto przelewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę. Truskawki obtaczamy w odrobinie mąki i nakładamy równo wedle uznania na ciasto, na wierzchu dajemy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 50 minut do godziny zależy od piekarnika. Ciasto jest gotowe gdy ma złoty kolor i gdy wbijemy wykałaczkę w ciasto i wyjmiemy suchą (nic się do niej nie przyklei). Teraz tylko obsypać cukrem pudrem i zajadać, proste prawda i jakie słodkie:D
  Ciasto można przyrządzić bez kruszonki, owoce też mogą być dowolne, zawsze wychodzi i smakuje.

Kowalski gotuje





2 komentarze:

  1. Cześć, dzisiaj zawitam tutaj trochę nie na temat, ale myślę, że jakoś mi wybaczysz ;) Wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog, a pod tym linkiem http://bulkubulku.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html znajdziesz listę pytań dla siebie. Dobrej zabawy i buziaki :)

    P.S. Sobota, lenistwo na tarasie... Przydałoby mi się dzisiaj takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo nie robiłam jeszcze kruszonki na patelni, wypróbuje ale z dżemem truskawkowym ; ) Twoja żona to ma dobrze.


    zapraszam do mnie http://bondicendum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń