poniedziałek, 13 października 2014

Kurczak duszony z suszonymi pomidorami i kaparami

  Kurczak jaki to banał... spróbuj mojego wydania tego zacnego drobiu. Uwielbiam kuchnie włoską więc inspiracja słoneczną Iatalią nie jest mi obca. Ćwiartki kurczaka są niedrogie, pozostałe produkty jak suszone pomidory, czy kapary kupicie za nieduże pieniądze w większości supermarketów. Danie naprawdę godne polecenia zarówno na obiad jak i wykwintną kolacje. Smakuje wyśmienicie, przygotowuje się je szybko i miło. Gotujcie i smakujcie.


Kurczak duszony z suszonymi pomidorami i kaparami

Kowalski Gotuje



Kowalski GotujeDla 3-4 osób:
  • 4 średniej wielkości ćwiartki (udka kurczaka)
  • Garść suszonych pomidorów (ja użyłem pomidorów solonych bez zalewy)
  • Dwie łyżki kaparów
  • Szczypta oregano i tymianku (lub kilka gałązek świeżych ziół)
  • Pieprz, sól
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina(opcjonalnie)








  Ćwiartki umyj, osusz i przekrój na pół wzdłuż stawów ( na pałeczki i udka). Mięso posól i popieprz z każdej strony. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, takie ćwiartki. Rozgrzej dużą patelnie (wybierz taką z pokrywką), smaż na oliwie kurczaka z każdej strony na rumiano. Dorzuć suszone pomidory do kurczaka, podlej pół szklanki wina lub wody, przykryj i duś na wolnym ogniu (za 5 minut przekręć mięso). Po 10 minutach dodaj kapary i zioła dalej duś jakieś 15-20 minut co jakiś czas przekręcaj i mieszaj. Jeśli płynu jest mało dolej trochę wody. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso powinno być bardzo kruche i delikatne, ciekawego smaku nadadzą suszone pomidory i kapary, a aromatyczne zioła wypełnia wasze mieszkania pysznymi zapachami.   

Kowalski Gotuje


   Danie doskonale smakuje samo lub z podgrzaną ciabatta lub bagietką. Jako dodatek można zaserwować kopytka lub makaron muszelki lub kolanka, które pysznie połączą się z sosem.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz