Znowu kluchy... ale konkretne i pyszne. Zapiekane kolanka ze smakowitymi dodatkami to niebo w gębie. Jak zwykle prosto szybko i smacznie. Pęd życia czasem warto na chwile przystopować i w spokoju z rodziną zjeść posiłek, porozmawiać o prostych rzeczach. To danie jest doskonałe na takie rodzinne obiady czy kolacje, można zaangażować domowników nie tylko do wspólnego jedzenia ale do przygotowywania posiłku. Doskonale smakuje również w gronie dobrych znajomych, polecam.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Dla 4-6 osób:
- Paczka makaronu kolanka 500g (można użyć penne)
- Pól kg brokułów
- 500-600g fileta z kurczaka
- Jedna śmietana 18% około 300ml
- Dwa jajka
- Pół szklanki mleka
- Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
- Ser do posypania najlepiej twardy typ parmezan 100g
- Bułka tarta garść
- szczypta gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
Kurczaka myjemy suszymy i kroimy w około 1,5 cm kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na oliwie na rumiano, odkładamy do przestudzenia. Brokuł myjemy i dzielimy na małe "różyczki", blanszujemy w gotującej osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty i hartujemy w zimnej wodzie. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Śmietanę, mleko, jaja (rozbite:) ) mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. W misce mieszamy przestudzony makaron, kurczaka, brokuły i sos śmietanowy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy tartym parmezanem i odrobiną bułki tartej. Wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Powinno się zrumienić z wierzchu. Serwujemy głodnym domownikom:)
Jako mięsa można użyć indyka lub cielęciny, delikatne mięso doskonale pasuje do tego dania. Jako dodatek polecam proste sałaty z winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz