piątek, 17 października 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

  Znowu kluchy... ale konkretne i pyszne. Zapiekane kolanka ze smakowitymi dodatkami to niebo w gębie. Jak zwykle prosto szybko i smacznie. Pęd życia czasem warto na chwile przystopować i w spokoju z rodziną zjeść posiłek, porozmawiać o prostych rzeczach. To danie jest doskonałe na takie rodzinne obiady czy kolacje, można zaangażować domowników nie tylko do wspólnego jedzenia ale do przygotowywania posiłku. Doskonale smakuje również w gronie dobrych znajomych, polecam.

  Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Kowalski Gotuje

Dla 4-6 osób:

    Kowalski Gotuje
  • Paczka makaronu kolanka 500g (można użyć penne)
  • Pól kg brokułów
  • 500-600g fileta z kurczaka
  • Jedna śmietana 18% około 300ml
  • Dwa jajka 
  • Pół szklanki mleka
  • Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • Ser do posypania najlepiej twardy typ parmezan 100g
  • Bułka tarta garść
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz

 
  Kurczaka myjemy suszymy i kroimy w około 1,5 cm kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na oliwie na rumiano, odkładamy do przestudzenia. Brokuł myjemy i dzielimy na małe "różyczki", blanszujemy w gotującej osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty i hartujemy w zimnej wodzie. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Śmietanę, mleko, jaja (rozbite:) ) mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. W misce mieszamy przestudzony makaron, kurczaka, brokuły i sos śmietanowy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy tartym parmezanem i odrobiną bułki tartej. Wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Powinno się zrumienić z wierzchu. Serwujemy głodnym domownikom:)



Kowalski Gotuje


  Jako mięsa można użyć indyka lub cielęciny, delikatne mięso doskonale pasuje do tego dania. Jako dodatek polecam proste sałaty z winegretem.
 
Kowalski Gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz