poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sałata z panierowaną mozzarellą, pomidorami i sosem miodowo balsamicznym

   Ciepły dzień więc coś lekkiego, chrupiąca panierka, lekko rozpuszczony ser, świeże sałaty, pomidorki cherry, czego tu nie lubić. Bardzo szybki przepis, na lunch, lekki obiad, lub kolację. Co tu się rozpisywać robimy sałatę.

  Sałata z panierowaną mozzarellą, pomidorami i sosem miodowo balsamicznym



Dla dwojga:
  • Miks sałat jaki najbardziej lubicie, około 150g
  • Paczka mozzarelli małe kulki.
  • 10-12 pomidorków cherry
  • Bułka tarta do panierowania
  • Mąka do panierowania
  • Przyprawa bazylia
  • Jajko

Sos:
  • Łyżka miodu
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • Szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  Sałaty myjemy, suszymy, rwiemy (lub kupujemy gotowe). Pomidorki kroimy na pół. Mozzarelle odcedzamy z zalewy. Jajko mieszamy z łyżeczką wody, do drugiej miski sypiemy mąki dodajemy trochę bazylii i do kolejnej bułkę tartą. Kuleczki mozzarelli obtaczamy w mące z bazylia, następnie w jajku, a na końcu w bułce, tak samo robimy z pozostałymi kulkami. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą, na jednolitą emulsje. Panierowane kulki mozzarelli smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez chwilę na złoto, odcedzamy i układamy na ręczniku papierowym. 
  Na talerzu układamy sałaty, na nich pomidora, a następnie kulki serowe. wszystko polewamy sosem balsamico. Doskonale pasuje świeża bagietka lub pieczywko czosnkowe. Sałatka jest świetna jako dodatek do dań z grilla.

 Smacznego




2 komentarze:

  1. Sałatka z opisu bardzo przypadła mi do gustu :) w najbliższy weekend uskutecznię ją z dziką rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że weekend będzie udany, a sałatka tylko go lekko dosmaczy :)

      Usuń