Ciepły dzień więc coś lekkiego, chrupiąca panierka, lekko rozpuszczony ser, świeże sałaty, pomidorki cherry, czego tu nie lubić. Bardzo szybki przepis, na lunch, lekki obiad, lub kolację. Co tu się rozpisywać robimy sałatę.
Sałata z panierowaną mozzarellą, pomidorami i sosem miodowo balsamicznym
Dla dwojga:
- Miks sałat jaki najbardziej lubicie, około 150g
- Paczka mozzarelli małe kulki.
- 10-12 pomidorków cherry
- Bułka tarta do panierowania
- Mąka do panierowania
- Przyprawa bazylia
- Jajko
Sos:
- Łyżka miodu
- Łyżka octu balsamicznego
- Dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek
- Szczypta czarnego mielonego pieprzu
- szczypta soli
Sałaty myjemy, suszymy, rwiemy (lub kupujemy gotowe). Pomidorki kroimy na pół. Mozzarelle odcedzamy z zalewy. Jajko mieszamy z łyżeczką wody, do drugiej miski sypiemy mąki dodajemy trochę bazylii i do kolejnej bułkę tartą. Kuleczki mozzarelli obtaczamy w mące z bazylia, następnie w jajku, a na końcu w bułce, tak samo robimy z pozostałymi kulkami. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą, na jednolitą emulsje. Panierowane kulki mozzarelli smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez chwilę na złoto, odcedzamy i układamy na ręczniku papierowym.
Sałatka z opisu bardzo przypadła mi do gustu :) w najbliższy weekend uskutecznię ją z dziką rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że weekend będzie udany, a sałatka tylko go lekko dosmaczy :)
Usuń