Kluski są dobre na wszystko jak mawia moja głodna żona... Dziś dziwna zachcianka (kobietom w ciąży się nie odmawia) na szpinak, no to zrobiłem to co lubi najbardziej czyli tagliatelle z kremowym sosem i świeżym szpinakiem. Delikatny kurczak pasuje tu jak ulał więc przepis dodaje dla spragnionych smacznej włoskiej kuchni w polskim domu.
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym z czosnkiem
Na 3-4 porcje:
- 400 g dobrego makaronu tagliatelle (przepis na domowy makaron)
- Około 300g piersi z kurczaka
- 150g (paczka) świeżego szpinaku
- Śmietanka 30% około 300ml (lub łaciata 18%)
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- Pół posiekanej cebuli
- Łyżka soku z cytryny (wyciśnięta ćwiartka)
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Twardy ser typu parmezan to posypania (lub inny twardy aromatyczny ser)
- Sól, pieprz
Gotujemy makaron w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka myjemy suszymy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Myjemy i suszymy szpinak, może mieć piach więc lepiej to zróbcie. Rozgrzewamy dużą patelnie lub rondel i na oliwie smażymy kurczaka na rumianu z każdej strony. Gdy jest obsmażony dodajemy czosnek i cebulę chwilę smażymy i dodajemy szpinak. Smażymy i mieszamy, gdy szpinak zacznie się kurczyć dodajemy sok z cytryny, śmietankę i redukujemy. Po jakiś 5 minutach sos powinien być dość gęsty (nie za bardzo go redukujcie) doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.
Makaron można wymieszać z sosem lub na tagliatelle polać sos, wszystko posypujemy tartym serem i delektujemy się w zaciszu domowego ogniska ;)
Przepis jest naprawdę szybki i nie wymaga wysiłku. Sos można podawać z innymi rodzajami makaronów. Doskonale pasuje (opcja bez kurczaka w sosie) jako dodatek do grillowanego lub pieczonego drobiu.
Pyszne. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:) robiłam według Twojego przepisu:) przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńpychaa
OdpowiedzUsuńZAJEBIOOOOOZA
OdpowiedzUsuńpychota! :)
OdpowiedzUsuńSzacuneczek ☺
OdpowiedzUsuńPyszne! Dodałam do sosu jeszcze pomidory suszone, trochę parmezanu i gałkę muszkatołową i nie mogę przestać się zachwycać tym prostym daniem :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że cię zainspirowało, bo w kuchni najważniejsza jest radość z gotowania i nieskończona liczba kombinacji smakowych.
UsuńPrzepyszne !!!
OdpowiedzUsuńdoskonałe jedzonko :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze na świecie ��
OdpowiedzUsuńW końcu jakis prosty ale I fajny przepis na danie z kurczakiem. Pycha
OdpowiedzUsuńprzepis super. Tylko parmezan jest serem z mleka niepasteryzowanego, więc nie bardzo w ciąży...
OdpowiedzUsuńGwarantuje, że zjedzenie parmezanu nie wywoła u ciebie skutków ubocznych, przez lata pito mleko niepasteryzowane ludzie żyli długo i szczęśliwie. Jest na to remedium, nie dodawaj parmezanu jak się boisz:) Pozdrawiam
UsuńAleż tu są pyszności, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńCo ma tam zgęstnieć? Sama 18% śmietana? I jeszcze cytryna do tego żeby się chyba smietama ścięła. Daje się serek topiony śmietankowy żeby była dobra konsystencja ,a tak na marginesie od kiedy czosnek dajemy w trakcie smażenia fileta ,z mojego doświadczenia dajemy go przed kurczakiem na oliwę, no ale widzę że ludziom to smakuje,ale chyba tym co smaku nie mają
OdpowiedzUsuńMasz chujowe doświadczenia, czytać też nie umiesz, śmietanka to nie śmietana, gęstnieje idealnie, nie sie nie zważy, sos jest wspaniale kremowy, a serek to możesz dodac na kanapki. Czosnek dodajesz po kurczaku, po to by sie za bardzo nie przypalił, a dał mocny aromat. Bloga nie prowadzę dobre kilka lat, przepis jest bardzo stary, ale i tak lepszy niz twoj komentarz. Sereku topiony lol
Usuń