czwartek, 28 lutego 2013

Makaron domowy i szybki przepis na fettuccine z boczkiem i pomidorami

  Każdy pamięta smak rosołu z domowym makaronem robionym w domu przez mamę lub babcię. Ten smak to klasa sama w sobie, nie do podrobienia, żadna krajanka, czy sklepowy kluch go nie zastąpi. Sam makaron robi się prosto z maki i jaj. Niekiedy dodaje się do niego odrobiny wody lub oleju. Ja zrobiłem tak, sprawdźcie.

Makaron Domowy
  • 500g mąki pszennej
  • 4 duże jaja kurze najlepiej wiejskie
  • łyżeczka soli

  400g mąki przesiewamy na blat, w środku mąki robimy dołek i wbijamy do niego jaja. Za pomocą widelca bełtamy jajka, coraz bardziej mieszając je z mąką. Gdy wszystko się połączy wyrabiamy ręcznie, jak za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrabiamy do gładkiej elastycznej konsystencji (dość długo). Ciasto przykrywamy i odstawiamy by odpoczęło na 10-20 minut. Gotową masę dzielimy na mniejsze kawałki, będzie nam łatwiej wałkować. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto cieniutko, na w miarę równy prostokąt. Wałkujemy z obu stron, ciasto powinno być bardzo cienkie (chyba że lubicie grubsze). Gotowe ciasto posypujemy mąką i zwijamy, następnie kroimy. Jak na rosół to cienkie paski jak na fettuccine, tagliatelle to grubsze (ok 0,5 cm) jak na pappardelle jeszcze grubiej (2cm). gotujemy go we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Czas gotowania jest dość krótki i zależy od grubości makaronu, od momentu wypłynięcia około 2-3 minut. Z tego ciasta można wycinać różne wzory, doskonale nadaje się na lasagne. 

Fettuccine z boczkiem i pomidorami
 
Dla 3-4 osób
  • Domowy makaron fettuccine jak wyżej około 500g
  • Chudy wędzony boczek (nie parzony)  około150-200g
  • Jedna średnia cebula
  • Łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • Ząbek czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • Dwie łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
  • Łyżka oliwy
  • Sól, pieprz 


  Boczek kroimy w nieduża kostkę, cebulę też. przesmażamy boczek na oliwie. Gdy się przyrumieni dajemy cebulę, czosnek i chili, Chwilę smażymy i dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pól lub ćwiartki. Następnie koncentrat pomidorowy i około ćwierć szklanki wody. Delikatnie solimy (boczek jest dość słony) i pieprzymy. Dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Można posypać tartym serem na przykład parmezanem i pietruszką lub tymiankiem. Nasze fettuccine all'Amatriciana zrobione, smak domowego makaronu, mniam, nie zapomniany.

  W podobny sposób przyrządzicie każdy makaron penne, spaghetti, farfalle... Smacznego.  

2 komentarze:

  1. Zgadzam się z Tobą: nic nie zastąpi w rosole domowego makaronu! A danie wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzony wiele razy i prosty przepis na domowy makaron: 300g mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 1/2szkl.ciepłej wody i szczypta soli - to wyrabiamy i można wałkować. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń