Każdy pamięta smak rosołu z domowym makaronem robionym w domu przez mamę lub babcię. Ten smak to klasa sama w sobie, nie do podrobienia, żadna krajanka, czy sklepowy kluch go nie zastąpi. Sam makaron robi się prosto z maki i jaj. Niekiedy dodaje się do niego odrobiny wody lub oleju. Ja zrobiłem tak, sprawdźcie.
Makaron Domowy
- 500g mąki pszennej
- 4 duże jaja kurze najlepiej wiejskie
- łyżeczka soli

Fettuccine z boczkiem i pomidorami
Dla 3-4 osób
Domowy makaron fettuccine jak wyżej około 500g
- Chudy wędzony boczek (nie parzony) około150-200g
- Jedna średnia cebula
- Łyżeczka posiekanej papryczki chili
- Ząbek czosnku
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- Dwie łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz
Boczek kroimy w nieduża kostkę, cebulę też. przesmażamy boczek na oliwie. Gdy się przyrumieni dajemy cebulę, czosnek i chili, Chwilę smażymy i dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pól lub ćwiartki. Następnie koncentrat pomidorowy i około ćwierć szklanki wody. Delikatnie solimy (boczek jest dość słony) i pieprzymy. Dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Można posypać tartym serem na przykład parmezanem i pietruszką lub tymiankiem. Nasze fettuccine all'Amatriciana zrobione, smak domowego makaronu, mniam, nie zapomniany.
W podobny sposób przyrządzicie każdy makaron penne, spaghetti, farfalle... Smacznego.
Zgadzam się z Tobą: nic nie zastąpi w rosole domowego makaronu! A danie wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSprawdzony wiele razy i prosty przepis na domowy makaron: 300g mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 1/2szkl.ciepłej wody i szczypta soli - to wyrabiamy i można wałkować. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń