środa, 9 lipca 2014

Azjatycka zupa z kaczki z kluskami pszennymi, Kung-Fu kaczka

  Pogoda jak z dżungli Wietnamu parno, duszno i czasem leje. Stąd moja propozycja na odżywczą zupę z takiej strefy klimatycznej. Rosół z kaczki gotowany powoli z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżych orzeźwiających dodatków. Serwowany z ulubionymi kluskami ja polecam pszenne wstążki. Jak chcecie zrobić je samemu to przepis jest na blogu (kliknij tu). Polecam tą świeżą i ciekawą propozycje jako miłą odskocznie od polskich smaków:) 


Kung- Fu Kaczka, azjatycka zupa z kaczki z kluskami pszennymi

Kowalski Gotuje

Na 5-6 porcji:

Na wywar:
    Kowalski Gotuje
  • 4-5 kaczych udek 
  • Porcja rosołowa z kaczki
  • Duża obrana i opalona cebula
  • Obrany kawałek imbiru wielkości kciuka
  • Dwie łyżki miodu
  • Dwie łyżki maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 gwiazdy anyżu
  • 2-3 suszone papryczki chili(lub szczypta chili)  
  • Łyżeczka ziaren kolendry
  • 4-5 goździków
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Do serwowania:

  • Ugotowane kluski wstążki pszenne jajeczne ze zwykłej mąki 400g
  • Świeża kolendra duża garść
  • Świeżą bazylia spora garść
  • Kiełki fasoli mung
  • Cebula marynowana dwie sztuki (przepis poniżej)
  • Pokrojona papryczka chili
  • Mięso z kaczki

  Najpierw marynujemy cebulę, obieramy dwie średnie cebule i kroimy je cienko w pióra. Posypujemy łyżeczką cukru i sporą szczyptą soli, mieszamy gdy po chwili puści soki zalewamy około dwiema łyżkami octu. Odstawiamy by się zamarynowała.
  Myjemy mięso kaczki, suszymy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą jak na rosół około 2-2,5 litra. Gotujemy na wolnym ogniu. Najpierw zbieramy szumy, które pojawią się po zagotowaniu wywaru. Gdy wywar jest w miarę klarowny dodajemy opieczoną nad gazem cebulę, imbir i pozostałe składniki wywaru. Gotujemy delikatnie przez około 1,5 godziny. Po tym czasie, uważając by nie uszkodzić udek wyjmujemy je łyżką cedzakową. Odcedzamy wywar. Do misek wkładamy kluski, udko kaczki, trochę dodatków, kolendry, bazylii, cebuli marynowanej, chilli, wedle uznania co kto lubi. Zalewamy bardzo gorącym wywarem. Zajadamy się siorpiąc kluski prosto z miski ;) 

  Można do wywaru użyć samych porcji rosołowych tylko będzie mało mięsa. Również można użyć całej kaczki i obrać ją z mięsa i zaserwować z zupą. Polecam tą pożywną i aromatyczną strawę.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz