niedziela, 6 lipca 2014

Pasta a la Guacamole

  Doskonały dip do przyrządzenia w kilka minut - guacamole. Meksykański przysmak z avocado, znany dodatek do nachos, tortilli czy chrupiących buritos. Uwielbiam ten zdrowy świeży smak w połączeniu z pieczywem czy kurczakiem. Ja proponuje przepis na pastę do kanapek takie guacamole z jajkiem. We wpisie znajdziecie oczywiście przepis na samo guacamole, polecam ten letni bogaty w zdrowe tłuszcze i minerały dodatek.

Pasta a la Guacamole

Kowalski Gotuje



Kowalski Gotuje
  • Jedno dojrzałe avocado
  • Sok z połowy limonki lub cytryny
  • Posiekany ząbek czosnku
  • Posiekana cebula jedna łyżka stołowa
  • Łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • Dwa ugotowane na twardo jajka
  • Sól, pieprz
  • Paczka nachos, ulubione pieczywo









  Avocado obieramy, ważne by było dojrzałe (miękkie i ogonek bez problemu dał się wyciągnąć). Wyjmujemy pestkę, widelcem rozgniatamy na papkę, dodajemy sok z limonki, kolendrę, czosnek i cebulę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. W ten sposób robimy guacamole, gotowy dip do nachos, czy innych dań kuchni Meksyku. Ja teraz dodaje rozgniecione widelcem jajka i wszystko dokładnie mieszam. Podaję z pieczywem, doskonałe na śniadanie, czy kolacje w upalny dzień. Avocado to nośnik zdrowych tłuszczy i potasu, jest bogate w kwas foliowy i witaminę K oraz całkiem sporą dawkę witaminy B6, C, E. Prócz smaku dostarczamy porządną dawkę zdrowia naszemu organizmowi. 
 
Kowalski Gotuje
  
  Jeśli chcecie dać ekstra kopa waszemu guacamole dodajcie posiekane chilli lub kilka kropel tabasco. Można również dołożyć posiekane świeże pomidory najlepiej malinowe co wzbogaci smak, na jedno duże avocado nie więcej jak pół pomidora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz