wtorek, 29 marca 2016

Świąteczny Graham od Kowalskiego, sposób na poświąteczne pozostałości

  Na pewno po świętach ostało się mnóstwo smakołyków, białej kiełbasy i innych wędlin. Chrzan i majonez też się pewnie znajdą, bo to ulubione dodatki do Wielkanocnych potraw. Proponuje ogromną kanapkę, której zawartość ma charakter i pełno smaku. Prosta sprawa, jak zawsze bez komplikacji może to być ciekawy sposób na czyszczenie lodówki. Polecam zrobić.

Świąteczny Graham od Kowalskiego, sposób na poświąteczne pozostałości


Dla dwóch osób:
  • Dwie duże grahamki
  • Cztery małe białe kiełbasy
  • Dwa plasterki wędzonego schabu (może być boczek lub baleron)
  • Kilka liści sałaty
  • Pół cebuli pokrojonej w plastry
  • Jeden spory pomidor 
  • Garść tartego żółtego sera
  • Dwie łyżeczki ostrego chrzanu
  • Dwie łyżeczki majonezu

  Bułki kroimy na pół, białe kiełbaski kroimy wzdłuż na połowy. Pomidora i sałatę myjemy suszymy. Pomidor tniemy w plastry. Rozgrzewamy patelnie z powłoką nie przywierającą i przesmażamy kiełbaski na średnim ogniu na rumiano. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy plastry schabu. Bułki zapiekamy chwile, dolną część zapiekamy z tartym serem żółtym. Kanapkę należy złożyć. Na spód z serem smarujemy majonez, układamy liście sałaty, schab, kiełbaski, pomidora, cebulę, chrzan i zamykamy naszego Grahama ;) 
  Dobra kanapka na ciepło zamiast burgera na mieście z typowo polskim świątecznym akcentem. Jakbym miał sałatkę jarzynową to bym trochę dołożył było jeszcze bardziej swojsko.


1 komentarz:

  1. Fajny, ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki. W przyszłym roku z pewnością wypróbuję, a jutro mam zamiar upichcić pastę z awokado i jajkiem. Oczywiście również Twojego autorstwa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń