czwartek, 25 lipca 2013

Spaghetti z pesto z rukoli i selera naciowego posypane prażonymi pestkami słonecznika

  Lato pięknie grzeje słońcem, pogoda dopisuje, więc kuchnia lekka i przyjemna na taki dzień jak dziś. Słoneczne lekkie pesto ze spaghetti, chrupiące prażone pestki słonecznika nadadzą charakteru temu jakże prostemu daniu. Możemy zapomnieć o dodatkowych kilogramach ta pasta jest zdrowa i orzeźwiająca. Stworzona specjalnie na taki letni obiad.

 Spaghetti z pesto z rukoli i selera naciowego posypane prażonymi pestkami słonecznika


Kowalski Gotuje



Kowalski GotujeDla dwojga:

Duża garść umytej i osuszonej rukoli
Dwie-trzy gałązki selera naciowego
100g parmezanu lub innego twardego sera tego typu
Oliwa z oliwek około 50 ml
Dwa duże ząbki czosnku
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz do smaku
Garść nasion słonecznika
Spaghetti około 200g

 Gotujemy osoloną wodę na makaron, przygotowujemy go al dente czyli lekko twardy. W czasie gdy woda i makron się gotują, do blendera wrzucamy rukolę, pokrojonego na mniejsze części selera, czosnek i blendujemy na gładko. Dolewamy oliwę i starty ser wszystko razem mieszamy blenderem, na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solę i pieprzem do smaku. 
  Na patelni z odrobiną oliwy prażymy słonecznika na rumiano, na koniec lekko go solimy. 
Gdy nasz makaron jest gotowy to odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Do dużego naczynia przekładamy gorący odcedzony makaron i nakładamy nasze pesto, wszystko mieszamy, jeśli jest za suche dolewamy wodę z makaronu i mieszamy, przekładamy na talerze i posypujemy prażonym słonecznikiem. Można posypać jeszcze parmezanem, lub zamiast słonecznika użyć pestek dyni. Życzę smacznego.


Kowalski Gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz