poniedziałek, 29 lipca 2013

Chow Mein Kowalskiego, czyli Smażone kluski z kurczakiem i warzywami

  Kluski z woka to jedno z moich ulubionych dań na szybko. Zdrowe nieprzesmażone warzywa i delikatne mięso doprawione imbirem, czosnkiem i sosem sojowym. Wszystko co najlepsze, czas jaki poświęcamy daniu to głównie przygotowanie składników, samo smażenie to może 5-7 minut. Latem świeżych warzyw jest pod dostatkiem więc korzystajmy z tej pory roku i używajmy do woli dobroci matki natury. 

Chow Mein Kowalskiego, czyli smażone kluski z kurczakiem i warzywami







Dla 2-3 osób
  • Makaron Chow Mein 200g, lub cienkie spaghetti
  • Filet z kurczaka, najlepiej z udka 150-200g
  • Mała papryka czerwona (lub pół dużej) krojona w dość cienkie paski
  • Seler naciowy 3 gałązki drobno pokrojone
  • Dwa posiekane ząbki czosnku
  • Zielona papryczka chili posiekana bez pestek 
  • Pół cebuli cukrowej pokrojonej w pióra
  • Pół małej puszki słodkiej kukurydzy
  • Świeży imbir wielkości kciuka, obrany i drobno posiekany
  • Trzy łyżki sosu sojowego
  • Płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub innej np.  kukurydzianej)
  • sól, pieprz
  • Olej do smażenia



  Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski, warzywa przygotowujemy do smażenia. Do rozgrzanego woka na bardzo dużym ogniu dolewamy olej około trzy łyżki i smażymy kurczaka ciągle mieszając po minucie dodajemy czosnek, imbir, chili, chwilę smażymy mieszając, dokładamy cebulę, selera i paprykę, dwie minutki smażenia i dodajemy kukurydzę. Wszystko razem intensywnie smażymy, dolewamy sos sojowy, rozrabiamy skrobie w około 1/3 szklanki wody. Do woka lądują kluski, które mieszamy dokładnie z produktami, na koniec doprawiamy solą i pieprzem (lub sosem sojowym) i zalewamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej. Powinien powstać taki aksamitny sosik przyklejający się do klusek, jak za gęste to dolejcie odrobinę wody. Serwujemy prosto z woka na talerze, miski czy co tam chcecie... zajadamy się siorpiąc kluski ;) 

  Możecie dodać swoje ulubione warzywa, cukinia, bakłażan, brokuł, zielona cebulka... czego dusza zapragnie, polecam. 
Smacznego   

1 komentarz: