czwartek, 11 lipca 2013

Roladka z kurczaka z gorgonzolą na plackach ziemniaczanych aromatyzowanych rozmarynem i sosem pomidorowym z cukinią.

  Kurczak nadziany gorgonzolą, z sosem ze świeżych pomidorów i cukinii, na chrupiących placuszkach ziemniaczanych aromatyzowanych rozmarynem. To właśnie nazywam letnim obiadem. Rzadko ostatnio gotuję, ale po wyczerpującym dniu dobrze delektować się czymś przy wspólnej kolacji. Nadszedł czas na relaks i kulinarne przyjemności.

Roladka z kurczaka z gorgonzolą na plackach ziemniaczanych z rozmarynem i sosem pomidorowym z cukinią.


Na 2-3 osoby:

  • Filet z kurczaka około 350g
  • Ser gorgonzola 100g
  • Pięć średnich ziemniaków
  • Dwa duże jaja
  • Szklanka mąki
  • Pół szklanki bułki tartej
  • Łyżeczka siekanego rozmarynu
  • Dwa ząbki czosnku
  • Mała cukinia
  • Dwa duże pomidory 
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Sól pieprz
  • Olej do smażenia


  Fileta oczyścić z błon, przekroić na pół i delikatnie rozklepać tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem położyć kawałki sera zawinąć brzegi do środka i zrolować. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki myjemy, obieramy i ucieramy na pulpę, dodajemy jajo, pól szklanki mąki, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i mieszamy dokładnie. Przykrywamy i odkładamy do lodówki.
Czosnek obieramy, cienko kroimy lub wyciskamy. Cukinie myjemy odcinamy brzegi i kroimy w centymetrową kostkę, pomidory myjemy i kroimy w kostkę (wycinamy białe twarde części).
  Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy placki ziemniaczane, na rumiano z obu stron, na średnim ogniu. Ja smażyłem cieniutkie placuszki trzy na porcje. Gdy usmażone odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by obciekły z tłuszczu. 
  Roladki z gorgonzolą panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na nie dużym ogniu z każdej strony na rumiano około 6-7 minut (można smażyć na głębokim tłuszczu temp 160'C). Gotowe roladki odkładamy.  
  W rondelku na małej ilości oliwy smażymy cukinie, po około 3-4 minutach dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy i dokładamy pokrojone pomidory. Gotujemy przez kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Krótko dusimy wszystko razem od czasu do czasu mieszając. 
  Na talerzu układamy placuszki na to roladkę (ja pokroiłem swoją na zgrabne kawałki) i polewamy sosem pomidorowym z cukinią. Można dodać kleksa ze śmietany.

Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz