Roladka z kurczaka z gorgonzolą na plackach ziemniaczanych z rozmarynem i sosem pomidorowym z cukinią.
- Filet z kurczaka około 350g
- Ser gorgonzola 100g
- Pięć średnich ziemniaków
- Dwa duże jaja
- Szklanka mąki
- Pół szklanki bułki tartej
- Łyżeczka siekanego rozmarynu
- Dwa ząbki czosnku
- Mała cukinia
- Dwa duże pomidory
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Sól pieprz
- Olej do smażenia
Fileta oczyścić z błon, przekroić na pół i delikatnie rozklepać tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem położyć kawałki sera zawinąć brzegi do środka i zrolować. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki myjemy, obieramy i ucieramy na pulpę, dodajemy jajo, pól szklanki mąki, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i mieszamy dokładnie. Przykrywamy i odkładamy do lodówki.
Czosnek obieramy, cienko kroimy lub wyciskamy. Cukinie myjemy odcinamy brzegi i kroimy w centymetrową kostkę, pomidory myjemy i kroimy w kostkę (wycinamy białe twarde części).
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy placki ziemniaczane, na rumiano z obu stron, na średnim ogniu. Ja smażyłem cieniutkie placuszki trzy na porcje. Gdy usmażone odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by obciekły z tłuszczu.
Roladki z gorgonzolą panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na nie dużym ogniu z każdej strony na rumiano około 6-7 minut (można smażyć na głębokim tłuszczu temp 160'C). Gotowe roladki odkładamy.
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy placki ziemniaczane, na rumiano z obu stron, na średnim ogniu. Ja smażyłem cieniutkie placuszki trzy na porcje. Gdy usmażone odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by obciekły z tłuszczu.
Roladki z gorgonzolą panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na nie dużym ogniu z każdej strony na rumiano około 6-7 minut (można smażyć na głębokim tłuszczu temp 160'C). Gotowe roladki odkładamy.
W rondelku na małej ilości oliwy smażymy cukinie, po około 3-4 minutach dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy i dokładamy pokrojone pomidory. Gotujemy przez kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Krótko dusimy wszystko razem od czasu do czasu mieszając.
Na talerzu układamy placuszki na to roladkę (ja pokroiłem swoją na zgrabne kawałki) i polewamy sosem pomidorowym z cukinią. Można dodać kleksa ze śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz