Sezon na paprykę nadchodzi więc paprykowe przepisy być muszą. Letni klasyk czyli leczo to chyba jedno z najbardziej popularnych dań z udziałem papryki, dodatków jest mnóstwo, jedni używają kiełbasy, inni mięsa wieprzowego czy wołowego, jeszcze inni drobiu, cukinia jest lub jej nie ma, świeże pomidory lub koncentrat lub jeszcze inne produkty. Danie, które ma dużą rzeszę zwolenników ja robię tak.
Leczo Kowalskiego
Na 5-6 porcji
- Filet z kurczaka 200g
- Dobra kiełbasa nie wędzona (toruńska, zwyczajna) 250g
- Łopatka wieprzowa 200g
- Cebula pokrojona w kostkę 2 sztuki
- Papryka różne kolory (jak chcecie) 700g
- Cukinia 300g
- Świeże pomidory 500g
- Dwa ząbki czosnku posiekane
- Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, papryka czerwona, płaska łyżeczka kminku
- Olej do smażenia
Wieprzowinę i kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę nie za dużą, Kiełbasę kroimy w podobną kostkę. Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i białe środki i kroimy w średnią kostkę około 2cm. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
W garnku o szerokim dnie na oleju smażymy wieprzowinę, gdy jest rumiana dodajemy do niej cebulę i chwilę smażymy, dolewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Na patelni smażymy kiełbasę i dokładamy do łopatki. Na tej samej patelni przesmażamy kurczaka i dokładamy do garnka, dodajemy pomidory i dusimy razem. Po około 10 minutach dodajemy paprykę. Na patelni podsmażamy cukinię i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką i razem na wolnym ogniu dusimy przez 10 minut. Na koniec zaprawiamy koncentratem i zagotowujemy, pamiętajmy by mieszać co jakiś czas nasze leczo i na koniec spróbować czy jest dobrze doprawione, jak lubicie ostrzejsze dania można dodać trochę chili do smaku. Ja lubię leczo z chlebem lub z ryżem, ale to już zależy od Was.Brak zdjęcia potrawy na talerzu tłumaczę jej rychłym zniknięciem z garnka z pomocą głodnych domowników:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz