poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Caprese, czyli pomidory z mozzarellą i oliwki marynowane w czosnku i ziołach

  Caprese każdy zna, ta popularna włoska sałatka z pomidorów, mozzarelli, bazylii i oliwy gości na polskich stołach już od dawna. Jest niezwykle świeża i doskonała na letnie obiady, lub jako dodatek na przyjęciach i grillach. Ja bardzo ją lubię więc prezentuję w mojej odsłonie z dresingiem z oliwy z oliwek, czosnku, świeżej bazylii i octu winnego. No i ciekawy akcent to oliwki marynowane w czosnku i ziołach, które zamiast kupić można przygotować samemu.


Caprese, czyli pomidory z mozzarellą i oliwki marynowane w czosnku i ziołach

Kowalski Gotuje

Dla 2-3 osób:

Sałatka:
    Kowalski Gotuje
  • Dwie kulki mozzarelli (takie w woreczku z wodą)
  • Dwa duże dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
  • Świeża bazylia
  • Grubo mielony pieprz
Dresing:
  • Oliwa z oliwek extra vergine 4-5 łyżek
  • Łyżka octu z białego wina
  • Ząbek czosnku (nie chińskiego ten jest mało aromatyczny)
  • Garstka liści bazylii 
  • Szczypta soli
Oliwki marynowane w czosnku i ziołach:
  • Oliwki zielone i czarne (drylowane) z zalewy po garści
  • Dwa siekane ząbki czosnku
  • Łyżeczka siekanej bazylii
  • Łyżeczka siekanego tymianku
  • Łyżeczka siekanego oregano
  • Można użyć ziół suszonych (przypraw) ale świeże są lepsze
  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka octu z białego wina

  Oliwki przygotowuje się w prosty sposób, wystarczy tylko dokładnie połączyć zioła, czosnek i ocet z oliwą i zalać nimi oliwki w jakimś słoiku, zakręcić i odstawić na kilka dni. Potem można się cieszyć fajnym antipasti własnej roboty. Zalewy nie należy wylewać gdy oliwki się skończą można wykorzystać ją jako sos do sałatek lub po prostu zalać nią kolejne oliwki.
 Dresing przygotować można za pomocą blendera lub małego robota siekającego, składniki wystarczy dokładnie zmiksować i polać nimi sałatkę. Można również w moździerzu rozgnieść bazylię czosnek z solą i wymieszać z oliwą i octem.
  Sałatka caprese to pokrojona w plastry mozzarella i pomidory poukładane według uznania na talerzu czy półmisku, ozdobione świeżymi liśćmi bazylii i polane dresingiem i oprószone grubo mielonym pieprzem. Ja dołożyłem do sałatki marynowane oliwki i włoska uczta była gotowa. Danie w sam raz na takie upalne dni sierpnia. Nie zapomnijcie o jakimś dobrym pieczywie, świeża ciabatta lub inne białe pieczywo jest tu mocno rekomendowane, no i kieliszek lekko schłodzonego białego lub różowego wina....Polecam. 

Kowalski Gotuje

  Jak chcecie to do dresingu zamiast octu użyjcie soku z cytryny, ale ocet ma kopa i jak dla mnie podbija smak najlepiej. No i oczywiście można polać całość dodatkowo oliwą z oliwek jak lubicie.


1 komentarz: