Sałata koniecznie do sprawdzenia jeszcze tego lata. Połączenie smaków lekko pikantnej rukoli, słodkich pomidorów malinowych, cherry i esencjonalnych suszonych, z dodatkiem pikantnych bo marynowanych w chili oliwek, jeśli tego mało to dodałem grillowanego kurczaka i słony ser bałkański, a wszystko okrasiłem musztardowym winegretem i cebulą cukrową. Jak dla mnie jest to bomba smakowa, która zadowala podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych. Doskonała na imprezy domowe i jeśli pogoda pozwala te na otwartym powietrzu.
Rukola z kurczakiem, serem bałkańskim, pomidorami i oliwkami
Dla 3-4 osób
Sałata:
- Paczka rukoli jakieś 200g
- Duży dojrzały pomidor malinowy
- Garść pomidorków cherry
- Jakieś 8-10 pomidorków suszonych z zalewy z ziołami
- Filet kurczaka 150g (jedna średnia pierś)
- Ser bałkański 200g (typ feta)
- Garść oliwek marynowanych w chili(diavolo)
- Mała cebula cukrowa
- Oliwa
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżka octu z białego wina
- Łyżka musztardy sarepskiej
- Ząbek czosnku (posiekany lub wyciśnięty)
- Szczypta soli i cukru, odrobina pieprzu
Najpierw marynujemy filet z kurczaka. mięso myjemy, suszymy i kroimy w grube paski. Na marynatę potrzeba, trochę oliwy (2-3łyżki), szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli, pieprzu i wyciśnięty ząbek czosnku. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i marynujemy w nich kawałki kurczaka przez jakieś 30 minut. Następnie na suchej rozgrzanej patelni grillujemy kawałki mięsa z obu stron jakieś 5-7 minut. Świeże pomidory myjemy (jak ktoś chce można sparzyć i obrać ze skórki), malinowego kroimy w ósemki, cherry na pół. suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, jak są duże można przekroić na pół. Ser kroimy w kostkę wielkość wedle upodobań, ja lubię większe kawałki. Oliwki jeśli kupicie duże to można je przekroić na pól, jeśli robicie z małych to raczej bym użył całych. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół talarki, posypujemy odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy by zmiękła i puściła soki. Sos przygotowujemy dokładnie łącząc wszystkie składniki na w miarę jednolitą emulsje.
Rukole jak trzeba to myjemy i suszymy, jak nie to nakładamy do dużej misy, salaterki czy innego naczynia. Na nią nakładamy pozostałe składniki sałatki i polewamy sosem, serwujemy ze świeżym pieczywem, bagietką, ciabattą, lub innym chrupiącym chlebkiem.
Oliwki marynowane w chili są bardzo łatwe do zrobienia. kupujemy oliwki w zalewie, odsączamy ją, dodajemy drobno posiekane papryczki lub przyprawę płatki chili (takie duże kawałki pokruszonej papryczki), dolewamy trochę octu może być balsamiczny, oliwy z oliwek, wszystko mieszamy i odkładamy zamknięte do lodówki żeby przeszło smakami. Są doskonałą przekąską lub ciekawym dodatkiem do sałatek.
Często robię sałatkę z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Następnym razem będę musiała sprawdzić Twój winegret bo zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuń