wtorek, 13 sierpnia 2013

Naleśniki z serkiem mascarpone, sosem jagodowym i lodami

  Lato szybko przemija tak jak świeże smaki owoców sezonowych. Jakiś czas temu zrobiłem takie danie na upalne dni, naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Naleśniki każdy zna, ale z takim sosem i lodami to po prostu bomba. Co tu pisać trzeba spróbować je zrobić i posmakować.

Naleśniki z serkiem mascarpone, sosem jagodowym i lodami

Kowalski Gotuje
Dla 2-3 osób:

Naleśniki:
  • Szklanka mleka
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Jajo
  • Ćwierć kostki rozpuszczonego (nie przegrzać) masła
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru 
  • Odrobina oleju do smarowania patelni (lub słoniny nabitej na widelec)

Farsz:
    Kowalski Gotuje
  • Serek mascarpone mały kubek około 250g
  • Ser twaróg tłusty trzykrotnie mielony 250g
  • Cukier trzy łyżki
  • Cukier waniliowy do smaku około łyżeczki
Sos:
  • Po garści: borówek (lub czarnych jagód), jeżyn, malin.
  • Dwie-trzy łyżki cukru
  • 100 ml wiśniówki lub malinówki

Dwie łyżki masła i dwie łyżki oleju do smażenia nadzianych naleśników
Dobre lody waniliowe lub bakaliowe do serwowania

 Do miski wbijamy jajo, dolewamy mleko, masło i mieszamy, gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę jak za gęste dolewamy odrobinę zimnej wody, konsystencja ciasta naleśnikowego powinna być jak gęstej śmietanki. Odkładamy na chwilę.
 Naleśniki smażymy na rozgrzanej delikatnie nasmarowanej tłuszczem płaskiej patelni z obu stron.
Składniki na farsz dokładnie mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz ilość wedle uznania i składamy w trójkąty (na pół i jeszcze raz na pół ;)
 Sos jest bardzo prosty, na patelni rozpuszczamy i lekko karmelizujemy cukier, dodajemy jagody, chwilę podgrzewamy i nalewamy wiśniówki, delikatnie mieszamy by nie rozwalić jagód sos jest gotowy gdy alkohol odparuje (około 1 minuty, można podpalić parujący alkohol jak ktoś chce). Nafaszerowane naleśniki smażymy z obu stron na maśle z odrobiną oleju, gdy gotowe układamy na talerze polewamy ciepłym sosem jagodowym i nakładamy gałkę lodów lub ile gałek chcecie ;)

Kowalski Gotuje

   




2 komentarze:

  1. Z chęcią spróbowałabym tych naleśniczków, wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń