Bardzo lubię zupę Pho, ten wietnamski rosół dodaje energii, jest pyszny i pożywny. Inspirowany, przepisami kuchni azjatyckiej, postanowiłem ugotować coś smakowitego z wieprzowiny. Zupa, którą przygotowałem to połączenie wspaniałych smaków Wietnamu i Chin przygotowywane w Polsce. Szybka w przygotowaniu i doskonała w smaku kompozycja mięsa, grzybów i zielonych warzyw liściastych.
Azjatycka zupa z wieprzowiną, grzybami mun i zielonymi warzywami
Na około 4-5 porcje
Zupa:
- Łopatka wieprzowa 300g
- Kilka pokrojonych grzybków Mun.
- Mała cebula pokrojona w pióra
- Dwa posiekane ząbki czosnku
- Posiekane bez pestek pół papryczki chili
- Łyżka świeżego siekanego imbiru
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- 2-3 goździki
- Kilka ziaren kolendry
- 1 gwiazdka anyżu
- Szczypta cynamonu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego (lub rybnego jak macie)
- Zielone liście pora (około garści umytej i grubo pokrojonej)
- Garść liści młodego szpinaku (mogą być młode pędy pokrzyw)
- Łyżka cukru
- Kostka rosołowa (jak nie chcecie, nie używajcie)
- Sól, pieprz do smaku
- Odrobina oleju
Do serwowania:
- Liście kolendry
- Liście bazylii
- Zielona cebulka
- Pokrojone chili
- Cytryna lub limetka
- Ostry sos chili (sriracha, lub tabasco)
- Sos sojowy
- Makaron ryżowy, sojowy, lub pszenny
Wieprzowinę myjemy, suszymy i kroimy dość cienko w paski. W garnku lub w woku, rozgrzewamy olej (około 2 łyżki) obsmażamy kawałki wieprzowiny, po minucie dokładamy czosnek, chili i imbir, chwilę smażymy, dokładamy cebulę, krótko smażymy mieszając i zalewamy około litra wody (może troszkę więcej). Dodajemy wszystkie przyprawy, anyż, ziarna kolendry, ziele angielskie, goździki, cynamon, sos sojowy, cukier i grzybki mun. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu (można teraz dodać kostkę rosołową). Do zupy dokładamy zielonego pora, szpinak, i gotujemy przez kolejne 5-6 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
W między czasie gdy zupa się gotuje przygotujcie dodatki, posiekajcie bazylie i kolendrę, Pokrójcie w ćwiartki cytryny (limetki). Ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do serwowania najlepiej nadają się miski, nakładamy do nich kluski i zalewamy zupą z kawałkami wieprzowiny i liśćmi szpinaku i pora. Wszystko posypujemy do smaku i wedle gustu bazylią, kolendrą i zieloną cebulką. Wyciskamy cytrynę, można dodać trochę ostrego sosu chili jak ktoś jest amatorem pikantnych smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz