poniedziałek, 25 lutego 2013

Carbonara Kowalskiego

  Znowu kluchy - w domu lubimy je bardzo. Carbonarę lubią chyba wszyscy, ta popularna pasta często gości w polskich domach. Kojarzymy ją ze śmietaną i boczkiem lub szynką, lecz ta oryginalna to głównie jajka rozkłócone z tłuszczem (oliwą, masłem, lub śmietaną) serem pecorino lub parmezanem i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu polane na gorący dopiero co odcedzony makaron i okraszona pancettą lub wędzonym boczkiem. Śmietana to raczej pomysł z poza Włoch choć pewnie chętnie się tam pojawia. Pochodzenie tego pysznego dania przypisuje się Rzymowi, a nazwa, z tą już nie jest tak prosto, jedni mówią, że było to danie węglarzy (po włosku Carbonari) inni że danie górników, którzy potrzebowali szybkiego kalorycznego posiłku po ciężkiej pracy. Nie jest to istotne, ważne że jest smaczne proste i bardzo pożywne. Spróbujcie mojej wersji z makaronem penne, cebulą, chilli i odrobiną czosnku.

Carbonara Kowalskiego

Dla 3-4 osób:
  • Makaron penne 400-500g
  • Śmietanka 30% 200ml
  • 100g startego parmezanu lub pecorino romano
  •  Dwa żółtka
  • Jedno całe jajko
  • Boczek wędzony 150g
  • Średnia cebula
  • Ząbek czosnku 
  • Odrobina chilli
  • Sól, pieprz i szczypta tartej gałki muszkatołowej


  Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente (lekko twardy). W czasie gdy woda i makaron się gotują kroimy boczek i cebulę w kostkę,  siekamy czosnek. Boczek rumienimy i wytapiamy tłuszcz, dodajemy cebulkę, czosnek i chilli, krótko smażymy. Mieszamy: jaja, żółtka, śmietankę, świeżo mielony czarny pieprz, szczyptę soli, gałkę i parmezan. Gdy penne jest ugotowane cedzimy go i szybko mieszamy z naszym sosem jajecznym uzyskujemy gładki, aksamitny sos (temperatura świeżo ugotowanego makaronu zetnie jajka i sos zgęstnieje).  Szybko serwujemy okraszone boczkiem i cebulką, jak lubicie można posypać siekaną pietruszką i parmezanem wszystko zależy od Was. Jak nie chcecie to nie dawajcie chilli ja lubię lekko pikantne dania, a Wy??


1 komentarz: