niedziela, 30 czerwca 2013

Młode ziemniaki z cząbrem i rozmarynem

   Upały, słońce tak grzeje, że praktycznie nie gotuję. Świeże owoce, sałaty, mizerie, to głównie gości na moim stole jeśli w ogóle coś gości. Naszło mnie ostatnio na młode ziemniaki z zsiadłym mlekiem i  jajkiem sadzonym, banał co?? Ja bardzo lubię prostą kuchnie, szczególnie w takie dni kiedy nie chce się siedzieć w kuchni, gdy Polska jest rozgrzana jak patelnia. Oczywiście zamiast po prostu ugotować pyry, ja troszkę pokombinowałem.... sprawdźcie to.

Młode ziemniaki z cząbrem i rozmarynem


Dla 4 osób:
  • Młode ziemniaki 1kg
  • Słonina 100g (dobrze jakby była nasolona noc wcześniej)
  • Kilka gałązek świeżego cząbru (jak nie macie użyjcie suszonego łyżeczka wystarczy)
  • Kilka gałązek rozmarynu (trudno jak nie macie to jw.)
  • Gruby szczypior pokrojona garść 
  • Sól i pieprz

Do podania:
  • Jaja kurze sadzone:)
  • zsiadłe mleko, kefir lub maślanka

  Ziemniaki należy dobrze umyć, można je wyczyścić zmywakiem lub szczoteczką. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości (nie wolno rozgotować) cedzimy, chwilę studzimy i kroimy na pół, jak małe ziemniaczki to zostawiamy. Słoninę kroimy w kosteczkę na skwarki, zioła grubo siekamy. Na patelni wytapiamy skwarki (nieduży ogień). Gdy tłuszcz się wytopi, a skwarki zaczną się rumienić dodajemy wcześniej przygotowane ziemniaki. Smażymy na rumiano, gdy je przekręcamy dodajemy cząber i rozmaryn i dalej smażymy, chwilę przed końcem, gdy ziemniaki złoto brązowe dodajemy pokrojony szczypior, odrobinę opiekamy i serwujemy. Najlepiej z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. 
  Proste i naprawdę smaczne, niektórzy powiedzą że słonina to ciężka jest, jak chcą to niech użyją oliwy z oliwek, ale smak już nie ten. Skwarki, przypieczone ziemniaki i aromat świeżych ziół to jest to.... Polecam.




1 komentarz:

  1. Z rozmarynem też dobre, jednak ja wolę z lubczykiem i czosnkiem.

    OdpowiedzUsuń