Młode ziemniaki z cząbrem i rozmarynem
- Młode ziemniaki 1kg
- Słonina 100g (dobrze jakby była nasolona noc wcześniej)
- Kilka gałązek świeżego cząbru (jak nie macie użyjcie suszonego łyżeczka wystarczy)
- Kilka gałązek rozmarynu (trudno jak nie macie to jw.)
- Gruby szczypior pokrojona garść
- Sól i pieprz
Do podania:
- Jaja kurze sadzone:)
- zsiadłe mleko, kefir lub maślanka
Ziemniaki należy dobrze umyć, można je wyczyścić zmywakiem lub szczoteczką. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości (nie wolno rozgotować) cedzimy, chwilę studzimy i kroimy na pół, jak małe ziemniaczki to zostawiamy. Słoninę kroimy w kosteczkę na skwarki, zioła grubo siekamy. Na patelni wytapiamy skwarki (nieduży ogień). Gdy tłuszcz się wytopi, a skwarki zaczną się rumienić dodajemy wcześniej przygotowane ziemniaki. Smażymy na rumiano, gdy je przekręcamy dodajemy cząber i rozmaryn i dalej smażymy, chwilę przed końcem, gdy ziemniaki złoto brązowe dodajemy pokrojony szczypior, odrobinę opiekamy i serwujemy. Najlepiej z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem.
Z rozmarynem też dobre, jednak ja wolę z lubczykiem i czosnkiem.
OdpowiedzUsuń