czwartek, 20 czerwca 2013

Sajgonki z kurczakiem i słodkim sosem chilli

  Sajgonki to popularne danie kuchni wietnamskiej, znane dobrze w Polsce z budek z azjatycką szamką. Jest wiele odmian i rodzajów nadzienia do papieru ryżowego, ja proponuje wersje smażoną z kurczakiem, grzybami mun, kluskami ryżowymi, kapustą pekińską i zieloną cebulką. Do sajgonek świetnie pasuje sos chilli, ja zrobiłem go sam, ale można kupić gotowy. Smażone sajgonki mogą być daniem głównym lub przekąską, dodatkiem lub przystawką do obiadu czy kolacji. Polecam, są proste w wykonaniu i ekstremalnie smaczne.

 Sajgonki z kurczakiem i słodkim sosem chilli

Kowalski gotuje

10-12 sztuk
  • Kowalski gotujeMała paczka papieru ryżowego (10-12 sztuk)
  • Mięso z kurczaka około 300g (ja miałem mięso gotowane z rosołu)
  • 5-7 grzybków mun, namoczonych i pokrojonych w paski
  • 100g makaronu sojowego lub ryżowego (vermicelli, przygotowanego zgodnie z instrukcją)
  • 5 liści kapusty pekińskiej (umyte i drobno pokrojone)
  • Garść siekanej zielonej cebulki
  • Tyle samo siekanej kolendry
  • Dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Dwa jaja kurze
  • kowalski gotujeOlej do smażenia 

Sos chilli:
  • Pół szklanki taniego ketchupu (jak najmniej pomidorów, dawtona jest ok)
  • Łyżeczka płatków chilli
  • Dwie łyżki octu spirytusowego
  • Dwie łyżki cukru
  • Pół szklani wody
  • Łyżka skrobi ziemniaczanej



  Mięso (ugotowane) z kurczaka siekamy, podobnie postępujemy z pozostałymi rzeczami, przygotowany makaron ryżowy kroimy w około 2 cm kawałki wbijamy jedno jajo mieszamy je razem ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz gotowy, teraz papier ryżowy. Namaczamy go w wodzie (można namoczyć w piwie), nie za długo by nie zrobił się zbyt miękki bo się będzie rozwalał, dosłownie sekunda. Na papier nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak krokieta, tak postępujemy z pozostałymi płatkami. Sajgonki odkładamy na talerzu, w misce rozbełtujemy jajko, w woku lub w garnku rozgrzewamy olej. Gdy olej jest gorący, sajgonki zanurzamy w jajku i smażymy na głębokim tłuszczu około 2-3 minut, po wyjęciu z oleju odkładamy na ręcznik papierowy by obciekły z tłuszczu.
  Sos słodkie chilli jest prosty, do rondelka wlewamy ketchup, wodę, płatki chilli, ocet i cukier, zagotowujemy, chwilę trzymamy na ogniu by się trochę zredukował. Doprawiamy do smaku solą,  pieprzem i ewentualnie cukrem lub octem. Skrobie ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy nią sos. Ja robię to na przysłowiowe oko, nie odmierzam, więc dodajcie trochę zawiesiny ze skrobi, zagotujcie i sprawdźcie gęstość sosu, jeśli jest dobra to zostawcie, jeśli za rzadka to jeszcze dodajcie skrobi. Nie może być zbyt gęsta bo zrobi się kluch. Sos serwujemy jako dip do sajgonek na zimno. Doskonale pasuje do dań z grilla.  
Kowalski gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz