niedziela, 12 maja 2013

Szparagi z sosem holenderskim, młodymi opiekanymi ziemniakami i szynką

  Sezon szparagowy w pełni, Kowalscy muszą koniecznie je zrobić. Dla mnie do niedawna warzywo praktycznie nie odkryte, ich delikatny smak zacząłem doceniać najpierw jako przystawkę z szynką parmeńską, później jako doskonały dodatek do mięs i quichów. Są zdrowe i smaczne zawierają wiele witamin: A, B1, B2, C, E, zawierają również sole fosforu i potasu, oraz kwas foliowy. Warto po nie sięgnąć, jest wiele odmian na rynku ja najczęściej używam smukłych zielonych, białe są równie pyszne.
  Przygotowanie szparagów. Niezależnie od tego czy będą gotowane, parowane, grillowane czy pieczone należy je przygotować - wypłukać w zimnej wodzie, białe należy obrać całe (bez główki) od góry do dołu, zielone wystarczy obrać w około jednej trzeciej wysokości, należy odciąć zdrewniałe końcówki. 
  Szparagi jeśli gotujemy to przez około 10-15 minut (białe i fioletowe trochę dłużej tak 15-20) w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru, masła i soku z cytryny, lub po prostu osolonej. Należy je gotować w pozycji leżącej lub stojącej, delikatnie, nie mieszać by ich nie połamać. Są gotowe gdy po nakłuciu łodygi nożem są miękkie, lecz ciągle stawiają delikatny opór.
  Ja proponuje bardzo klasyczny przepis, można powiedzieć hit sezonu, młode ziemniaki, szparagi i sos holenderski, wszystko zaserwowane z polską przyrumienioną lekko wędzoną szynką.

 Szparagi z sosem holenderskim, młodymi opiekanymi ziemniakami i szynką

kowalkski gotuje


 Dla 2-3 osób

Szparagi zielone smukłe 500g
kowalski gotuje2-3 grube plastry dobrej swojskiej lekko wędzonej szynki
Pół kilograma niedużych młodych ziemniaków
Oliwa z oliwek około 3 łyżek
Łyżka masła
Sól, pieprz   

Sos holenderski:
Cztery żółtka
Pół kostki roztopionego masła
Dwie łyżki soku z cytryny (lub octu z białego wina)
Pół łyżeczki musztardy dijon
Szczypta cukru
Sól i biały pieprz do smaku


kowalski gotuje


  W garnku o szerokim spodzie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Dodajemy szparagi i gotujemy przez około 6-8 minut, nie mogą być zbyt miękkie, po ugotowaniu schładzamy je w zimnej wodzie (może być z dodatkiem lodu) uważajcie by ich nie połamać, potem odcedzamy je, powinny zachować ładny zielony kolor. Tak przygotowane szparagi będziemy mogli później smażyć na masełku. W drugim garnku gotujemy młode ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, gdy są ugotowane odcedzamy je i kroimy na pół. 
  Na sos holenderski przygotowujemy kąpiel wodną (gotujemy wodę na wolnym ogniu w garnku i szykujemy miskę, która będzie szersza od obwodu garnka). Sok z cytryny, musztardę, szczyptę cukru, sól i pieprz biały umieszczamy w misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy żółtka i ubijamy rózgą na pianę, dolewamy powoli roztopione masło ciągle ubijając, jeśli masa zaczyna się za szybko ścinać zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i dalej ubijamy. Sos powinien zgęstnieć i być kremowy. W smaku przypomina maślany ciepły majonez. Pasuje do szparagów, nadaje się doskonale do jajek w koszulce. Jeśli jest za gęsty dolejcie łyżkę lub dwie ciepłej wody i wymieszajcie.
  Na dużej patelni  na oliwie podsmażamy ziemniaki, gdy się przyrumienią przekręcamy je i dodajemy szparagi, po chwili dodajemy łyżkę masła, szparagi lekko rumienimy z obu stron, na koniec lekko solimy i pieprzymy (można oddzielnie obsmażyć ziemniaki i szparagi). Szynkę lekko smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
  Na talerzu kładziemy szynkę, obsmażone ziemniaki, na to szparagi i polewamy ciepłym sosem holenderskim. Cieszymy się pełnią sezonu szparagowego w towarzystwie młodych ziemniaczków i kremowego sosu.

kowalski gotuje




       

2 komentarze:

  1. Hm...ze szparagami ziemniaków nie zapiekałam, powiem szczerze przepis mnie zaintrygował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda pysznie, dziś też robiłam szparagi w szynce, do tego filet pstrąga w sosie holenderskim(,kuchnia lidla,), pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń