wtorek, 22 września 2015

Omlet owsiany z masłem orzechowym i owocami

  Śniadanie to fundament każdego dnia. Wielu ludzi go nie jada, to błąd. Dobry start to zasilenie naszych baterii na cały dzień. Dużo tych omletów było na internetach i przepis może nie jakiś wyszukany ale dobry i sprawdzony. Ja robię to tak, a wy jak chcecie kombinujcie ze smakami, owocami i dodatkami. Ja uważam sezonowe owoce lub jakieś rodzynki są wystarczającym urozmaiceniem do tego śniadania.


Omlet owsiany z masłem orzechowym i owocami

Kowalski Gotuje


Na jeden omlet:

  • Cztery czubate łyżki płatków owsianych górskich około 50g
  • Łyżeczka łuskanych nasion słonecznika(opcjonalanie)
  • Łyżeczka łuskanych pestek dyni(opcjonalnie)
  • Łyżka mąki pszennej razowej (jak nie macie może być zwykła pszenna)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Dwa duże jaja kurze
  • Dwie, trzy łyżki zimnej wody
  • Odżywka białkowa smak dowolny jedna porcja +/- 30g(opcjonalnie)
  • Łyżka oliwy z oliwek lub oleju do smażenia

Dodatki:
  • Łyżka dobrego 100% masła orzechowego (ja używam crunchy dla ciekawej tekstury)
  • Pół dojrzałego banana pokrojonego w plastry
  • Jedna pokrojona w ósemki brzoskwinia bez pestki :)
  Do blendera (nakładka siekająca) wsypujemy płatki owsiane, słonecznika i pestki dyni. Blendujemy na proszek, przesypujemy do miski, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól (plus proteiny opcjonalnie) i mieszamy. Dodajemy produkty mokre czyli wbijamy jaja i wlewamy wodę. wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Do smażenia potrzebna jest dobra patelnia (teflon, ceramika). Rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Wlewamy oliwie rozsmarowujemy i smażymy omleta z obu stron na złoto-brązowy kolor przez około 2-3 minuty na stronę. Do obrócenia polecam jakąś szpatułkę i szybkie zdecydowane ruchy:)
  Nasz omlet jest gotowy teraz dodatki. Najpierw masło orzechowe na całej powierzchni, potem owoce. Ja użyłem banana i brzoskwini. Dowolne świeże owoce lub suszone będą się doskonale nadawać. Jeśli robicie taki omlet podstawa to płatki, mąka, pestki i nasiona to opcjonalne dodatki. Dzięki odrobinie proszku do pieczenia omlet nie będzie taki ciężki. Jak chcecie zmniejszyć ilość tłuszczu to zrezygnujcie z masła orzechowego, zbierzcie nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. Spróbujcie sami.


Danie zawiera około 543 kcal
W tym:
Białka 24g(bez białka; z dodatkowo 20-26g zależy od odżywki)
Tłuszcze 27g
Węglowodany 50g
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz