Omlet owsiany z masłem orzechowym i owocami
Na jeden omlet:
- Cztery czubate łyżki płatków owsianych górskich około 50g
- Łyżeczka łuskanych nasion słonecznika(opcjonalanie)
- Łyżeczka łuskanych pestek dyni(opcjonalnie)
- Łyżka mąki pszennej razowej (jak nie macie może być zwykła pszenna)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Dwa duże jaja kurze
- Dwie, trzy łyżki zimnej wody
- Odżywka białkowa smak dowolny jedna porcja +/- 30g(opcjonalnie)
- Łyżka oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
Dodatki:
- Łyżka dobrego 100% masła orzechowego (ja używam crunchy dla ciekawej tekstury)
- Pół dojrzałego banana pokrojonego w plastry
- Jedna pokrojona w ósemki brzoskwinia bez pestki :)
Do smażenia potrzebna jest dobra patelnia (teflon, ceramika). Rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Wlewamy oliwie rozsmarowujemy i smażymy omleta z obu stron na złoto-brązowy kolor przez około 2-3 minuty na stronę. Do obrócenia polecam jakąś szpatułkę i szybkie zdecydowane ruchy:)
Nasz omlet jest gotowy teraz dodatki. Najpierw masło orzechowe na całej powierzchni, potem owoce. Ja użyłem banana i brzoskwini. Dowolne świeże owoce lub suszone będą się doskonale nadawać. Jeśli robicie taki omlet podstawa to płatki, mąka, pestki i nasiona to opcjonalne dodatki. Dzięki odrobinie proszku do pieczenia omlet nie będzie taki ciężki. Jak chcecie zmniejszyć ilość tłuszczu to zrezygnujcie z masła orzechowego, zbierzcie nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. Spróbujcie sami.
Danie zawiera około 543 kcal
W tym:
Białka 24g(bez białka; z dodatkowo 20-26g zależy od odżywki)
Tłuszcze 27g
Węglowodany 50g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz