Pięknie słońce świeci, wszędzie wiosna, zagościła również na talerzu. Prosta ciekawa sałatka na ciepłe dni w sam raz. Sałaty, młode liście botwiny, świeży ogórek, ser biały i prażony owies to tylko niektóre składniki tej smakowitej kompozycji. Danie dopełnia dresing miodowo musztardowy z nutą cytryny. Nic trudnego, a naprawdę fajnie smakuje i zaspokaja głód.
Wiosenna sałata z serem, botwiną i prażonymi płatkami owsianymi
Dla dwojga:
Kostka chudego lub półtłustego białego sera 250g
Dwie garści mieszanych sałat z dodatkiem botwinki
Pomidor
Pół ogórka
Cebulka dymka
Kilka liści bazylii
Cztery łyżki płatków owsianych
Szczypta tymianku
Sól, pieprz
Dresing:
Łyżeczka miodu
Łyżeczka musztardy sarepskiej
Cztery łyżki oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
Na początku prażymy owies, by chwile przestygł zanim dodamy go do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnie wsypujemy owies i prażymy na rumiany kolor, przed końcem doprawiamy tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Ser biały kroimy w dość dużą kostkę. Warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidora w "ćwiartki". Białą część dymki drobno kroimy. Wszystkie składniki dresingu dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze nakładamy sałaty, ogórka, cebulę, kostki sera i pomidora. Wszystko polewamy sosem, posypujemy prażonym owsem i dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
Nic skomplikowanego, za to smacznie i zdrowo można podjeść. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz