Rzadko używam melona można powiedzieć, że nawet za bardzo go nie lubiłem, lekko mdły i taki jakby nie mój smak. Dopóki nie poznałem prostego, ale doskonałego patentu na podrasowanie go. Wystarczył miód, cytryna, odrobina chęci i od razu powstała pyszna przekąska. Dzięki z góry za pomysł ;) Taki melon sam w sobie jest bardzo dobry, a w połączeniu klasycznym, z sezonowaną szynką i rukolą tworzy idealną kompozycje. Zróbcie to naprawdę żadna robota, a większość produktów to gotowce dostępne praktycznie w każdym markecie czy dyskoncie.
Carpaccio z szynki serrano z rukola i marynowanym melonem w miodzie i cytrynie
- Szynka serrano 100g
- Melon biały 200g
- Dwie garście rukoli
- Łyżka miodu (ja użyłem krajowego wielokwiatowego)
- Sok z jednej cytryny
- Oliwa z oliwek do skropienia
Kilka składników, a fajna kolacja, lunch lub wieczorna przekąska będzie gotowa. Najpierw kroimy melona ja przekroiłem na ćwiartki (jedna ćwiartka to około 200-300g), wyciąłem pestki i za pomocą obieraczki pozbyłem się skórki. Tak przygotowanego melona kroimy w dość grube kawałki, prawie kostkę około 1-1,5 cm. W misce mieszamy miód z sokiem cytrynowym i marynujemy w tym kawałki melona. Naczynie przykrywamy i chowamy do lodówki (minimum 1h). Gdy owoc się przegryzie robimy carpaccio.
Na talerzu układamy plastry sezonowanej szynki, na środku ląduje garść rukoli, wszystko okładamy melonem. Delikatnie skrapiamy marynatą i oliwą z oliwek. Gotowe.
Jeśli chcecie nadać chrupkości można dać trochę pokruszonych obranych;) orzechów włoskich, lub prażonych pestek dyni. Ja nie miałem ich pod ręką, ale byłoby jeszcze lepsze.
Można jeść samo lub z bagietką, grzanką czy ulubionym pieczywem. Zamiast szynki serrano można użyć prosciutto.
Wartości odżywcze jednej porcji:
236 kcal
Białko 17g
Tłuszcze 7g
Węglowodany 28g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz