niedziela, 27 września 2015

Wrapy z karkówką, warzywami i sosem jogurtowym

  Szybko i nie zbyt kalorycznie, do tego smacznie? Da się, nic prostszego wystarczy mieć wrapy to tortilli zrobić przegląd lodówki i mamy pyszne danie. Pomimo liczenia kalorii i sporej świadomości dotyczącej spożywanych produktów nie wystrzegam się wieprzowiny, karkówka właśnie jej użyłem, to czerwone mięso, które lubię i cenię za smak. Może i jest tłustawa i ma przerosty ale to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, a od czasu do czasu każdemu wolno. Kolacja dla dwojga w 15 minut to moja propozycja.

Wrapy z karkówką, warzywami i sosem jogurtowym






Dla dwojga:
  • Karkówka wieprzowa bez kości około 250g
  • Małe wrapy do tortilli(20cm) 4szt
  • Sałata lodowa garść
  • Ćwiartka papryki czerwonej
  • Pół małej cebuli
  • Mały pomidor
  • Pół ogórka
  • Sok z połowy cytryny
  • Dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • Łyżka sosu jalapeno
  • Mielona kolendra
  • Mielona kozieradka(opcjonalnie)
  • Przyprawa gyros
  • Sól, pieprz





  Mięso kroimy w cienkie paski, doprawiamy kozieradką, gyrosem, pieprzem, solą i przekładamy na patelnie teflonową. Rozgrzewamy patelnie razem z mięsem na średnim ogniu by się jak najwięcej tłuszczu wytopiło. Smażymy tak mięso od czasu do czasu mieszając dopóki się nie zrumieni przez około 6-7 minut (sprawdźcie sami czy nie surowe). Mięso gotowe.
  Wszystkie warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy i kroimy drobno w kostkę. Sałatę rwiemy lub kroimy drobno. Doprawiamy sokiem z cytryny, sporą szczyptą kolendry, solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Sałatka zrobiona.
  Sos bardzo prosty łączymy jogurt naturalny i sos jalapeno. łatwiej się nie da.
Wrapy smarujemy na środku sosem, nakładamy trochę sałatki, na to mięso i zwijamy placki. Gotowe tortille można podgrzać przez chwilę w opiekaczu lub piekarniku, ewentualnie na suchej patelni z obu stron. 
Bardzo szybkie, super smaczne, jak zawsze :)
 

Wartości odżywcze:
Porcja dla jednej osoby dwie tortille:
Około 565 kcal
Białko: 32
Tłuszcz: 23
Węglowodany: 58

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz