poniedziałek, 7 stycznia 2013

Fusilli z wędzonym boczkiem, sosem gorgonzola i suszonymi pomidorami

  Szybkie i smaczne danie po pracowitym dniu? Makaron! Zawsze go mam w szafce, nie ma nic szybszego i tak odżywczego jak pasta. Większość sosów lub dodatków można przygotować w czasie potrzebnym do zagotowania osolonej wody i samego makaronu. Większość z nas lubi ser i boczek, więc nie patrzmy na kalorie, żyję się raz. Czasem dajmy sobie pofolgować, szczególnie w te deszczowe, wietrzne dni które przyniósł nam styczeń.

Fusilli z wędzonym boczkiem, sosem gorgonzola i suszonymi pomidorami

Dla 2-3 osób:
  • Fusilli (świderki) 250 gram
  • Boczek wędzony (nie gotowany najlepiej chudy) 150g
  • Ser gorgonzola 150 g
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Pomidory suszone w zalewie 6-8 szt
  • Siekana natka pietruszki około garści
  • Pół pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • Mały posiekany ząbek czosnku
  • Sól, pieprz


  Nastawiamy wodę na makaron, solimy ją i gotujemy w niej fusilli. W międzyczasie przygotowujemy składniki, boczek kroimy w drobne kawałki, cebule w kostkę, czosnek siekamy. Na patelni przesmażamy boczek, gdy się przysmaży i wytopi tłuszczyk, dodajemy cebulę z czosnkiem i lekko rumienimy. Zmniejszamy ogień, dodajemy rozdrobniony ser gorgonzola i śmietankę. Chwile gotujemy, śmietanka zgęstnieje, ser się rozpuści, pieprzymy i odrobinę solimy (boczek i ser są dość słone). Dokładamy połowę siekanej natki, mieszamy. W tym momencie powinniśmy mieć ugotowany al dente makaron, cedzimy i gorący mieszamy z sosem (gdy będzie za suche dodajmy odrobinę wody z gotowania makaronu). Przekładamy na talerze ozdabiamy pokrojonymi w grube paski suszonymi pomidorami i siekaną natką pietruszki.   




2 komentarze:

  1. bardzo dobre danie, ten ser smakuje znakomicie, a gdzie kupic jakis dobry i niezbyt drogi/? boczek moze polecic od kani:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ser moze byc zwykly gouda? i boczek epiej zwykly czy ten bez konserwantow kani? :)

    OdpowiedzUsuń