środa, 23 stycznia 2013

Wrapy z grillowaną karkówką i sałatką grecką

  Kto nie lubi sałatki greckiej i wrapów z soczystą karkówką?? Takich osób raczej nie ma. Więc pomimo monotematycznego białego krajobrazu miejskiego na mój talerz zawitają kolorowe warzywka i smak polskiego lata czyli grillowana karkówka. Gorąco polecam jest to bardzo szybkie danie, a zarazem ciekawa alternatywa na zimową kolacje.


 Wrapy z grillowaną karkówką i sałatką grecką
Na 4 osoby:
  • 4 wrapy pszenne (tortille)
  • Cztery plastry karkówki po około 100g
  • Mix sałat jedna paczka
  • Pomidorki koktajlowe 8-10 szt 
  • Jeden średni ogórek
  • Mała papryka 
  • Pół średniej cebuli (najlepiej czerwonej)
  • Jeden ser typu greckiego (jak tłusty chcecie to od Was zależy, oryginalna feta jest najlepsza)
  • Czarne oliwki 10-12 sztuk (najlepiej kalamaty)
Marynata do karkówki:
  • Łyżka musztardy sarepskiej
  • Łyżeczka mielonego kminku
  • Łyżka magii
  • Szczypta chilli
  • Dwie łyżki oleju
  • Łyżeczka oregano
  • Sól, pieprz
Sos winegret:
  • Trzy łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • Łyżka czerwonego octu winnego
  • Łyżeczka musztardy
  • Ząbek czosnku (wyciśnięty)
  • sól, pieprz, oregano
Sos czosnkowy:
  • Jogurt grecki 4 łyżki
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Wyciśnięte dwa ząbki czosnku
  •  Łyżeczka musztardy
  • Sól, cukier, pieprz


  Plastry karkówki lekko rozbijamy, nacieramy wymieszanym składnikami marynaty i odstawiamy na pół godziny. Na bardzo rozgrzaną patelnie grillową lub teflonową kładziemy karkówkę i grillujemy po 3 minuty na dużym ogniu z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy odpocząć 1-2 minuty, potem kroimy w cienkie paski. Składniki sosu czosnkowego mieszamy i doprawiamy do smaku. Wrapy podgrzewamy na suchej patelni przez chwilę z obu stron, nakładamy na środku dużą łyżkę sosu czosnkowego, na to kawałki mięsa i zwijamy jak krokiety (małe zakładki z dwóch stron i rolujemy).
  Sałatka jest mega prosta, wystarczy umyte i osuszone sałaty (lub gotowe) włożyć do miski, dodać obranego (lub nie jak wolicie) i pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę (kolor zależy od waszych upodobań), przekrojone na pół umyte pomidorki, cebule w pół talarki (jak chcecie to w pióra, czy kostkę) i oliwki. Na to położyć pokrojony w kostkę ser grecki i polać sosem winegret powstałym z dokładnego połączenia składników podanych powyżej. Wszystko można oprószyć delikatnie oregano.

  Do wrapów w podobny sposób spróbujcie zrobić kurczaka, jak nie chcecie marynować mięsa użyjcie przyprawy do gyrosa lub kebaba z odrobiną oleju. Do wrapów można nałożyć też trochę sałatki i zwinąć z mięsem. Wszystko zależy od waszej wyobraźni i smaku. Mniam!!

4 komentarze:

  1. Zwolenniczką tortlli jest moja siostra, ja natomiast wolę kuchnię bardziej tradycyjną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko tradycyjna karkówka podana w nieco odświeżonej formie, a sałatka grecka toż to normalnie klasyka prawie że :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicios recipe, read it with chorme translator but I understand and I feel very good.
    greetings
    La Tauleta

    OdpowiedzUsuń