Tydzień rozpoczęty,
czas na przykre obowiązki, czyli na pracę. Nie chce się co? Ale
jest ochota na dobrą sałatę z kurczakiem. Więc do roboty, sama się
nie zrobi, a warto chwilkę poświęcić by zjeść coś smacznego.
Sałata z kurczakiem,
domowymi grzankami tymiankowymi i sosem czosnkowym
Na dwa talerze sałaty:
- Mieszanka sałat dwie duże garście(może być gotowa jedna paczka miksu)
- Pierś kurczaka 300g
- Bułka kajzerka(dobrze jak będzie lekko podeschnięta)
- Duży pomidor
- Cebulka dymka
- Mała garść orzechów nerkowca(opcjonalnie)
- Dwa ząbki czosnku
- Gęsty jogurt (najlepiej gracki) 200ml
- Łyżeczka musztardy
- Łyżeczka soku z cytryny(lub białego octu winnego)
- Cztery łyżki oleju
- Przyprawy: tymianek, sól, pieprz, cukier, papryka czerwona
Filety kurczaka myjemy,
suszymy i kroimy w paski (coś jak grube frytki). Marynujemy je w
oleju z solą, pieprzem, szczyptą czerwonej papryki i wyciśniętym
ząbku czosnku. Przygotowujemy sos mieszając jogurt z musztardą, siekanym czosnkiem, sokiem
z cytryny, szczyptą cukru, soli i pieprzu.
z cytryny, szczyptą cukru, soli i pieprzu.
Sałaty myjemy, rwiemy
(gotowy miks wystarczy przełożyć na talerz). Pomidora kroimy w
ósemki (łódeczki). Dymkę kroimy, białą część w pół talarki
szczypior grubo siekamy. Kajzerkę kroimy w
centymetrową kostkę i na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy, pod koniec posypujemy delikatnie tymiankiem i solimy,
grzanki gotowe. Jeśli używamy nerkowca to prażymy go na suchej
rozgrzanej patelni od czasu do czasu mieszając.
Rozgrzewamy suchą
patelnię i smażymy na niej zamarynowanego kurczaka, na złoty
kolor (około 3min z każdej strony).
Sałaty układamy na
talerzu posypujemy delikatnie cebulą, układamy pomidora na to
kurczaka i polewamy sosem. Wszystko posypujemy grzankami, orzechami i
szczypiorem. Smacznie, prosto i szybko.
Grzanki można
wykorzystać do każdej sałaty, czy kremowej zupy. Aromat można im nadać waszym ulubionym
ziołem (np. rozmarynem czy bazylią) lub czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz