poniedziałek, 10 grudnia 2012

Sałata z kurczakiem, domowymi grzankami tymiankowymi i sosem czosnkowym

  Tydzień rozpoczęty, czas na przykre obowiązki, czyli na pracę. Nie chce się co? Ale jest ochota na dobrą sałatę z kurczakiem. Więc do roboty, sama się nie zrobi, a warto chwilkę poświęcić by zjeść coś smacznego.

 Sałata z kurczakiem, domowymi grzankami tymiankowymi i sosem czosnkowym


Na dwa talerze sałaty:
  • Mieszanka sałat dwie duże garście(może być gotowa jedna paczka miksu)
  • Pierś kurczaka 300g
  • Bułka kajzerka(dobrze jak będzie lekko podeschnięta)
  • Duży pomidor
  • Cebulka dymka
  • Mała garść orzechów nerkowca(opcjonalnie)
  • Dwa ząbki czosnku
  • Gęsty jogurt (najlepiej gracki) 200ml
  • Łyżeczka musztardy
  • Łyżeczka soku z cytryny(lub białego octu winnego)
  • Cztery łyżki oleju
  • Przyprawy: tymianek, sól, pieprz, cukier, papryka czerwona  
 
  Filety kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski (coś jak grube frytki). Marynujemy je w oleju z solą, pieprzem, szczyptą czerwonej papryki i wyciśniętym ząbku czosnku. Przygotowujemy sos mieszając jogurt z musztardą, siekanym czosnkiem, sokiem
z cytryny, szczyptą cukru, soli i pieprzu.
  Sałaty myjemy, rwiemy (gotowy miks wystarczy przełożyć na talerz). Pomidora kroimy w ósemki (łódeczki). Dymkę kroimy, białą część w pół talarki szczypior grubo siekamy. Kajzerkę kroimy w centymetrową kostkę i na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy, pod koniec posypujemy delikatnie tymiankiem i solimy, grzanki gotowe. Jeśli używamy nerkowca to prażymy go na suchej rozgrzanej patelni od czasu do czasu mieszając.
  Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy na niej zamarynowanego kurczaka, na złoty kolor (około 3min z każdej strony).
  Sałaty układamy na talerzu posypujemy delikatnie cebulą, układamy pomidora na to kurczaka i polewamy sosem. Wszystko posypujemy grzankami, orzechami i szczypiorem. Smacznie, prosto i szybko. 

  Grzanki można wykorzystać do każdej sałaty, czy kremowej zupy. Aromat można im nadać waszym ulubionym ziołem (np. rozmarynem czy bazylią) lub czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz