Surówka z kiszonej kapusty
Na 4 porcje:
- Pół kilograma kapusty kiszonej
- Duża marchewka
- Średnia cebula
- Łyżka cukru
- Trzy łyżki oleju roślinnego (najlepiej lnianego)
- Łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- Czarny pieprz i sól do smaku
Warzywa myjemy i obieramy. Marchew ucieramy na tarce (grubość oczek zależy od Waszych upodobań ja trę grubo), cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę kiszoną kroimy grubo tylko tak żeby nie ciągnęła się na widelcu :) Składniki mieszamy z olejem, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (ewentualnie kminkiem).
Jeśli jest za kwaśna dodajcie jeszcze cukru i szczyptę soli. Wersja z kminkiem pasuje do schaboszczaków i golonek i różnej maści mięs pieczonych, bez kminku do ryb. Sama też jest super.
Polecam
Znam ten smak, wiele razy jadłam, ale nigdy jej sama nie zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńPycha,ja dodaję jeszcze seler
OdpowiedzUsuńnaciowy
Ja dodaję jeszcze starte na grubej tarce jabłko :)
OdpowiedzUsuń