czwartek, 25 kwietnia 2013

Pieczony kurczak, czerwona soczewica, gorące pomidory

  Lubie czasem zrobić coś dobrego, mimo braku czasu (ostatnio bardzo mi go brak). Postanowiłem trochę popracować w domowym zaciszu z dala od pracy i budowy, która ostatnio pochłania cały wolny czas.  Upiekłem kurczę i przyrządziłem soczewicę. Uwielbiam takie połączenia, czerwona soczewica z imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki i pieczony kurczak tylko delikatnie doprawiony solą, pieprzem i czerwona papryką. Do wszystkiego postanowiłem upiec pomidorki cherry, które całości nadadzą bardzo sympatycznej nuty smakowej. Wiosna w pełni więc zdrowo być musi wszystko okraszone lekko pikantnymi kiełkami rzodkiewki i bardzo małą ilości tłuszczu.

 Pieczony kurczak na czerwonej soczewicy z gorącymi pomidorkami cherry

Pieczony kurczak na czerwonej soczewicy z pomidorkami



Pieczony kurczak na czerwonej soczewicy z pomidorkamiNa 4-5 osób:

  • Kurczak około 1,5 kg
  • Czerwona soczewica 300g
  • Świeży imbir wielkości kciuka
  • Duży ząbek czosnku
  • Jedna limonka
  • 10-15 pomidorków cherry
  • Paczka kiełków rzodkiewki
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka słodka


  Kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną czerwonej papryki (jak lubicie ostrej), polewamy odrobiną oliwy i wmasowujemy w kurczaka równomiernie z obu stron. Tak przygotowanego ptaka wstawiamy do brytfanny, podlewamy pół szklanki wody i pieczemy około godziny do półtorej w piekarniku rozgrzanym do 180'C (kurczak jest upieczony jeśli wykałaczka wchodzi w niego bez oporów, a soki po jej wyjęciu są klarowne). Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka do piekarnika lądują przekrojone na pół, lekko osolone pomidorki cherry.
  Gdy kurczak się piecze przygotowujemy czerwoną soczewicę. Obieramy i siekamy czosnek i imbir. W garnku w którym będziemy gotować soczewicę smażymy bardzo krótko na łyżce oliwy czosnek z imbirem. Po chwili dodajemy soczewicę i zalewamy wszystko 300 ml wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut często mieszając, jeśli woda za bardzo odparuje, a soczewica będzie gęsta należy dolać jeszcze trochę wody nie za dużo. Na koniec wyciskamy do soczewicy sok z jednej limonki. Całość powinna mieć dość gęstą i kremową konsystencję z wyczuwalnymi kawałkami soczewicy.
  Upieczonego kurczaka kroimy wedle upodobania, serwujemy z pieczonymi pomidorkami, soczewicą. Wszystko dekorujemy kiełkami rzodkiewki jak nie macie mogą być np kiełki brokuł. 

Polecam jako lekkie danie, na wiosenną kolację lub niedzielny obiad.


Pieczony kurczak na czerwonej soczewicy z pomidorkami


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz