środa, 10 kwietnia 2013

Sałata z serem feta prażonymi migdałami w soli i pomidorami


   Takie sałaty uwielbiam, chrupiące, pełne wyraźnych smaków i zdrowych składników. Na talerzu kolorowo, a niebo w gębie:) Śródziemnomorskie smaki tej sałaty są wprost wspaniałe. Polecam jak każdą sałatę, szybka, prosta i niebanalna. Składniki znajdziecie w większości marketów, chęci do zrobienia znajdźcie w sobie. Chrupać, zakąszać i smakować.


Sałata z serem feta prażonymi migdałami w soli i pomidorami 


Dla 2-3 osób: 


  • Mała sałata rzymska (baby)
  • Duża garść lub dwie rukoli
  • Pół kostki sera feta około 100g (najlepiej oryginalnej)
  • Migdały całe 100g
  • Szklanka soli
  • Pomidorki koktajlowe 5-6 szt
  • Pomidory suszone w zalewie 5-6 szt
  • Kapary opcjonalnie do przybrania
  • Oliwa z oliwek dwie łyżki (extra vergine)
  • Sok z połowy limetki lub łyżka soku z cytryny


  Migdały prażymy w soli na małym ogniu przez około 10-15 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając by nie przypaliły się, po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z soli.
  Sałatę rzymską obieramy na mniejsze liście, myjemy suszymy. Rukolę myjemy i suszymy. Pomidorki koktajlowe myjemy kroimy na pół lub w ćwiartki. Suszone pomidory możemy przekroić na pół, ale ja lubię duże kawałki. Ser feta kroimy na kawałki wielkości kęsa. 
  Na spodzie talerza czy półmiska lub miski umieszczamy liście sałaty rzymskiej, na to rukola, pomidory, ser feta i posypujemy migdałami. Polewamy sosem zrobionym z oliwy i soku z limetki.  Można użyć kaparów, ale nie są konieczne.



  
  Migdały prażone lub pieczone w soli (180'C około 30-40 minut) są doskonałym dodatkiem do sałat. Świetnie nadają się jako przekąska do wytrawnego wina lub same zamiast orzeszków lub popcornu.

2 komentarze:

  1. Jak byłam młodsza to często prażyłam tak migdały, trzeba wrócić do dobrego zwyczaju :) Apetyczna ta Twoja sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czasach gdy orzeszki można było dostać w Pewexsie, a dużo rzeczy trzeba było robić samemu, Mama prażyła migdały... często wracam do tego smaku, w różnych odsłonach.

      Usuń