Zima wróciła mam nadzieję, że nie na dobre. Czas się trochę rozgrzać. Dziś zapiekanka z brokułami, pieczarkami w beszamelu i pure ziemniaczanym. Proste danie dla miłośników wytrawnych "pie-ów". Uwielbiam takie zapiekanki, można je jeść same lub z kawałkiem pieczonego lub grillowanego mięsa. Zapieczone ziemniaki są lekko chrupkie, a pod spodem mięciutkie brokuły zalane pieczarkami w beszamelu aromatyzowanym rozmarynem, no dla mnie super, a Wy sprawdźcie sami.
Zapiekanka z brokułami, pieczarkami i ziemniakami
Dla 4-6 osób:
- Brokuły 500g
- Pieczarki 300-350g
- Ziemniaki 500g
- Duża cebula
- Dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%
- Jajko
- Pół litra mleka
- Masło 4 łyżki
- Pół szklanki mąki pszennej
- Sól, pieprz, rozmaryn (może być suszony)
- Bułka tarta do oprószenia blachy
Brokuły myjemy, odcinamy kwiaty od łodygi by powstały takie kawałki średnicy 2-3cm. Gotujemy krótko, około 1-2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, cedzimy do zimnej wody by błyskawicznie ostygły i zachowały kolor, gdy są zimne przekładamy do miski.
Pieczarki najlepiej nie duże myjemy, jeśli są nieładne to obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w średnią kostkę. Na dużej patelni lub w rondlu o szerokim spodzie roztapiamy 4 łyżki masła. Szklimy cebulę i podsmażamy pieczarki, doprawiamy rozmarynem solą i pieprzem. Dolewamy mleko, zostawiamy pół szklanki, które mieszamy z mąka na gładką zawiesinę. Gdy sos zacznie się gotować zaprawiamy go zawiesiną mieszając tak, żeby powstał gęsty sos, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (to jest prostsza metoda, można przesmażyć mąkę z pieczarkami i dolać podgrzane mleko mieszając zagotować na gęsty sos).
Ziemniaki myjemy obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cedzimy, dodajemy śmietanę, pieprz i tłuczemy na jednolitą masę. Na końcu gdy trochę przestygnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
Blachę lub tortownicę taką chyba 24 cm średnicy (nigdy jej nie mierzyłem ale to chyba taka ;) ) smarujemy masłem i prószymy bułką tartą. Na spodzie równo układamy brokuły zalewamy gęstym sosem z pieczarkami, na wszystko nakładamy równą warstwę ziemniaków.
Wszystko zapiekamy około 30 minut w rozgrzanym do 180'C piekarniku ziemniaczki powinny nabrać złocistego koloru. Do dania świetnie pasuje grillowany schab lub karczek, ja po prostu nasoliłem mięso i przyprawiłem pieprzem, czosnkiem, natarłem odrobiną oleju i na patelni grillowej grillowałem:) Życzę smacznego.
wygląda nieźle , dziś spróbuję :P
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre,trzeba wypróbować.
OdpowiedzUsuń