Wielki piątek ja jem pstrąga, a Wy??? Jak pościcie to wypróbujcie ten przepis, przepis inspirowany Pstrągiem Grenobloise Raymonda Blanc'a, czyli jak można zrobić pstrąga szybko zdrowo i ekstremalnie prosto.
Pstrąg z sosem cytrynowo-pietruszkowym, pomidorami i grzankami
Na dwie porcje:
- Dwa pstrągi całe wypatroszone
- Pęczek natki pietruszki
- Mała cytryna
- Pomidorki koktajlowe dwa kiście
- Grzanki ja zrobiłem czosnkowe (przepis tutaj)
- Sól, biały pieprz
- Dwie łyżki masła
- Łyżka oliwy
Pstrąga myjemy, suszymy, nacinamy z obydwu stron w poprzek w kilku miejscach, doprawiamy solą i pieprzem (można do środka ryby włożyć gałązkę natki pietruszki). Na dużej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło, gdy się pieni dodajemy oliwę i kładziemy nasze rybki. Smażymy około 4-5 minut na stronie, masło zbrązowieje nada lekko orzechowy aromat, a ryba zrobi się rumiana i złocista (bardzo wolny ogień masło nie może się spalić!!). Jak mamy miejsce to na patelni to dokładamy kiście pomidorków koktajlowych lekko je smażymy wydobywając z nich naturalną słodycz (jak nie to na osobnej patelce na odrobinie oliwy przesmażamy chwilę).
W międzyczasie obieramy cytrynę i filetujemy ją (wycinamy miąższ bez białych włókien). Siekamy garstkę natki. Gdy ryba jest gotowa zdejmujemy ją z patelni. Na patelnie wlewamy pół szklanki wody i deglasujemy soki i masło. Wrzucamy kawałki miąższu z cytryny zagotowujemy lekko redukując, po chwili dokładamy natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec grzanki, wszystko mieszamy i polewamy pstrągi u boku których kładziemy pomidorki i gotowe.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz