piątek, 29 marca 2013

Pstrąg z sosem cytrynowo-pietruszkowym, pomidorami i grzankami.

  Wielki piątek ja jem pstrąga, a Wy??? Jak pościcie to wypróbujcie ten przepis, przepis inspirowany Pstrągiem Grenobloise Raymonda Blanc'a, czyli jak można zrobić pstrąga szybko zdrowo i ekstremalnie prosto.

Pstrąg z sosem cytrynowo-pietruszkowym, pomidorami i grzankami


Na dwie porcje:
  • Dwa pstrągi całe wypatroszone
  • Pęczek natki pietruszki
  • Mała cytryna
  • Pomidorki koktajlowe dwa kiście
  • Grzanki ja zrobiłem czosnkowe (przepis tutaj
  • Sól, biały pieprz
  • Dwie łyżki masła
  • Łyżka oliwy
    Pstrąga myjemy, suszymy, nacinamy z obydwu stron w poprzek w kilku miejscach, doprawiamy solą i pieprzem (można do środka ryby włożyć gałązkę natki pietruszki). Na dużej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło, gdy się pieni dodajemy oliwę i kładziemy nasze rybki. Smażymy około 4-5 minut na stronie, masło zbrązowieje nada lekko orzechowy aromat, a ryba zrobi się rumiana i złocista (bardzo wolny ogień masło nie może się spalić!!). Jak mamy miejsce to na patelni to  dokładamy kiście pomidorków koktajlowych lekko je smażymy wydobywając z nich naturalną słodycz (jak nie to na osobnej patelce na odrobinie oliwy przesmażamy chwilę). 
  W międzyczasie obieramy cytrynę i filetujemy ją (wycinamy miąższ bez białych włókien). Siekamy garstkę natki. Gdy ryba jest gotowa zdejmujemy ją z patelni. Na patelnie wlewamy pół szklanki wody i deglasujemy soki i masło. Wrzucamy kawałki miąższu z cytryny zagotowujemy lekko redukując, po chwili dokładamy natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec grzanki, wszystko mieszamy i polewamy pstrągi u boku których kładziemy pomidorki i gotowe. 

Smacznego!!

  Ja do zaostrzenia smaku pstrąga dodałem do środka pokrojone plasterki chilli bez pestek ale to już dla lubiących pikanterię :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz