wtorek, 2 lipca 2013

Casadias Kowalskiego z serem, szynką i sosem BBQ

  Szybkie danie Tex Mex na ciepłe dni, smacznie i bez ciśnień. Lubię takie dania trochę uliczna kuchnia, trochę spolszczona wersja, ale jaka smaczna. Wystarczy kilka tortilli, szczere chęci, duża patelnia i pokrywka, najlepiej troszkę mniejszej średnicy niż patelnia. Składniki są dosyć dowolne, dziś było tak....

  Casadias Kowalskiego z serem, szynką i sosem BBQ

kowalski gotuje


kowalski gotujeDla dwojga lub jednego głodnego:)

Dwie tortille (dowolne, najlepiej domowej roboty)
Kilka plasterków szynki wędzonej
Kilka plastrów sera żółtego lub garść tartego
Sos BBQ
Trochę siekanej cebuli
Kilka cienkich plastrów pomidora
Odrobina pokrojonej papryki (ja użyłem marynowanej papryczki jalapeno)
Trochę śmietany 18%
Sałaty jak ktoś chce

Tortille smarujemy sosem BBQ z jednej strony;) Na sos nakładamy ser, szynkę, cebule, paprykę, pomidora odrobinę śmietany (wszystko równomiernie) i przykrywamy drugą tortillą (stroną z sosem do dołu). Na suchej patelni na małym ogniu grzejemy placek przykryty pokrywką (lekko dociskając casadia), po około 3 do 5 minut obracamy, przykrywamy i dalej grzejmy. Placek jest gotowy jeśli ser jest rozpuszczony, a tortilla przyrumieniona i chrupiąca. Serwujemy jak chcemy z dodatkiem sałat, śmietany, salsy pomidorowej (tu znajdziesz przepis na salsę).
  Składniki są dowolne, można serwować z kawałkami grillowanego (smażonego lub pieczonego) kurczak, czy wieprzowiny, należy pamiętać by nie przesadzać z ilością składników, by nam się nie wysypywały z placka, łatwiej go przekręcić:) 

kowalski gotuje



 

1 komentarz:

  1. Pyszności ! Zdecydowanie moje smaki !
    Pozdrawia i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń