poniedziałek, 3 marca 2014

Placek rozbójnika, czyli Karczemne hity od Kowalskiego

  Każdy zna placki po węgiersku, zbójnicku, itp. Nic odkrywczego, tylko tyle że z gulaszem węgierskim są z sosem na bazie wołowiny raczej przypominającym węgierski tokań, a zbójnickie to głównie wieprzowinka i tak zależy od lokalu czy kucharza;) W tych węgierskich często pojawia się świeża papryka, tych drugich inne dodatki. Ja placki ziemniaczane bardzo lubię, nawet same czy z cukrem i śmietaną, ale z gulaszem są zaje.. Danie zacne i tłuste, więc za dużo i za często nie proponuje ale czasem to i księdzu wolno.
 
 Placek rozbójnika, czyli Karczemne hity od Kowalskiego

Kowalski Gotuje

Dla 3-4 osób:
Placki ziemniaczane:
    Kowalski Gotuje
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • Mała cebula
  • Dwa jaja
  • Pół szklanki mąki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
 Gulasz Kowalskiego:
  • 500-600g łopatki wieprzowej
  • 200g pieczarek
  • Duża cebula
  • Dwa ząbki czosnku
  • Olej około 5 łyżek
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 czubate łyżki mąki
  •  Dwa liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 kulki jałowca (opcjonalnie)
  • Dwie łyżki słodkiej papryki
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka mielonego kminku
  • Pół łyżeczki oregano
  • Pół łyżeczki rozmarynu
  • Szczypta chilli
  • Sól i pieprz

   Gulasz  robimy w sporym garnku o szerokim dnie. Najpierw myjemy, suszymy i kroimy mięso w kostkę około dwu centymetrową. Cebulę obieramy i kroimy w pióra lub w pól talarki. Pieczarki myjemy, suszymy jak bardzo brzydkie to obieramy i kroimy na ćwiartki. Do rozgrzanego garnka (średni ogień) wlewamy dwie łyżki oleju, dodajmy pieczarki, solimy i pierzymy, obsmażamy na rumiano, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do naczynia. Kolej na mięso obsmażamy je równo z każdej strony na złoto brązowy kolor(jak mało tłuszczu to dolejcie łyżkę), od czasu do czasu mieszamy. Jak obsmażone mięso dodajemy cebulę i wszystko razem dusimy, jak cebula się zeszkli dodajmy paprykę słodką, wszystko przesmażamy (lekko się zacznie przypalać) dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy, po chwili dodajemy pozostałe przyprawy i dolewamy 1,5 litra wody. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, póki wieprzowina będzie miękka. Na koniec do garnka lądują wcześniej przesmażone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy zasmażkę z 3 łyżek oleju i 3 łyżek mąki i zaprawiamy nasz gulasz. Chwilę gotujemy powinien zgęstnieć, można serwować z plackami.
  Ciasto na placki jest bardzo proste myjemy i obieramy ziemniaki, ucieramy je na pulpę (najdrobniejsze oczka) to samo robimy z obraną cebulą. Do masy wbijamy jaja, sypiemy mąkę doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na jednolitą masę. Masę rozprowadzamy cienko na rozgrzanej patelni (24-28cm) z olejem i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złoto brązowego koloru z obu stron. Możemy smażyć małe placuszki, wedle uznania, ale duży placek z sosem jest kozacki.
  Usmażone placki serwujemy z sosem polewamy sos trochę do środka, składamy placek i trochę na wierzch, serwujemy z ulubionymi surówkami. (surówka coleslaw,surówka z kiszonej kapusty)

Kowalski Gotuje
 
 Taki gulasz jest doskonały z kaszą lub z kluskami (kopytkami, śląskimi) zamiast wieprzowiny można użyć mięsa z dzika wtedy będzie to iście myśliwski gulasz, ale trzeba koniecznie dodać jałowca by podkreślić jego leśny smak. Pieczarki są opcjonalne ale fajnie natrafić na kęs grzybka gdy zajadamy się plackiem.

Kowalski Gotuje


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz