poniedziałek, 24 lutego 2014

Fish and chips, czyli flądra prosto z Bałtyku i frytki

  Czas wrócić pamięcią do przysmaku prosto z Jastarni czy Władysławowa. Każdy kto odwiedzał kurorty nadmorskie wie co to smażona fląderka, może ryba mało wykwintna, ale smaczna. Flądrę kupiłem świeżą w lokalnym sklepie rybnym, dostawy świeżych ryb mam w środę, więc odwiedzam ten przybytek raz na tydzień by wybrać coś smacznego. Tym razem flądra prosto z Władysławowa. Przepis jest banalny, ale cóż tu wymyślać.

 Fish and chips, czyli flądra prosto z Bałtyku i frytki





Dla dwojga:
    Kowalski Gotuje
  • Dwie flądry wypatroszone bez łbów
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 2 cytryny
  • Szklanka mąki pszennej
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażeniaKowalski Gotuje

Surówka: 
  • Kapusta pekińska około 300 g 
  • Mała marchewka
  • Mała cebula
  • Małe jabłko
  • Kopiasta łyżka majonezu
  • Łyżka musztardy
  • Łyżka octu (może odrobina więcej)
  • Łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz

  Ryby dokładnie myjemy i suszymy. Solimy i pieprzymy, wyciskamy sok z cytryny na tuszki i obkładamy je plasterkami cytryny, chowamy do lodówki na 30min. Ryby wyjmujemy z lodówki zdejmujemy cytrynę, obtaczamy z obu stron w mące i smażymy na złoto-brązowy kolor, z każdej strony około 6 minut. Rybę w tej postaci można jeść prosto patelni.
  Frytki każdy wie jak zrobić, tym razem zrobiłem je trochę inaczej. Duże ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy, kroimy na dość grube frytki (nie obrane). Obsmażamy na niedużej ilości tłuszczu z każdej strony na rumiano i przekładamy na blachę, potem do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 15-20 minut. Solimy i serwujemy razem z rybką. Frytki dobrze zacząć robić przed smażeniem ryby, tak by wyjąć gorące pieca i podać z razem flądrą z patelni.
  Surówka do rybki to moja odmiana coleslaw. Nie wiem ile tej kapusty dokładnie było tak z połowa średniej główki. Kroimy ją dość drobno (szatkujemy). Obieramy umyte warzywa i ścieramy na grubej tarce, cebulę drobno siekamy, dodajemy do kapusty. Wszystko razem mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli za mało cukru to dosypcie z łyżeczkę, doprawcie do smaku solą i pieprzem, może jeszcze kilka kropel octu (można go zastąpić sokiem z cytryny).
   Wszystko razem łączy się w bardzo przyzwoity domowy obiad. Proste w wykonaniu i smaczne danie. Wypróbujcie również z surówką z kiszonej kapusty (kliknij) 
 



 Pozdrawiam





2 komentarze: