sobota, 8 marca 2014

Sałatka z pieczonego buraka, szpinaku i twarogu z prażonymi pestkami dyni

  Dietetyczne i bogate w żelazo tak można w kilku słowach opisać to danie. Do tego jest bardzo smaczne, słodycz pieczonego buraka i kwaśny sos nadają charakteru, teksturę zapewnia dynia, a kremowa konsystencja twarogu pasuje tu jak ulał. Danie kuchni polskiej? Raczej tak, wszystkie te produkty pochodzą z naszego kraju i doskonale się komponują. Lekkie, zdrowe, bogate w składniki mineralne i białko danie od Kowalskiego na każdą okazje, pogodę, humor, czy co tam jeszcze...

 Sałatka z pieczonego buraka, szpinaku i twarogu z prażonymi pestkami dyni


Kowalski Gotuje


Dla 3-4 osób:
Kowalski Gotuje
  • Dwa średnie buraki (około 200g)
  • Około pół kostki chudego twarogu (około120g)
  • Dwie garście szpinaku (około 80g)
  • Garść pestek dyni
  • Łyżka ziół prowansalskich
  • Łyżeczka oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz
Sos:
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • Łyżka musztardy
  • Łyżka octu
  • Posiekany ząbek czosnku
  • Łyżeczka miodu gryczanego
  • Sól, pieprz


  Buraki dokładnie myjemy, nie obieramy odcinamy końcówki, kroimy na ósemki lub trochę cieniej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki buraków, lekko spryskujemy je olejem, prószymy solą, pieprzem i posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzewamy do 180'C (bez termoobiegu tradycyjne pieczenie, żeby się buraki nie wysuszyły) i pieczemy buraki przez 30-40 minut, dużo zależy od buraków, trzeba po półgodzinie sprawdzić czy są miękkie. 
  W misce przygotowujemy sos mieszając składniki na jednolitą emulsję, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy ciepłe buraki i mieszamy, po chwili dokładamy liście młodego szpinaku i razem mieszamy. Ser kroimy w kostkę. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Na talerz nakładamy porcje szpinaku z burakami, twaróg i posypujemy pestkami dyni. Można delikatnie skropić olejem lnianym. Wszystko jest już gotowe, pozostaje jeść.
  
Kowalski Gotuje

  Olej lniany można zastąpić nierafinowanym olejem rzepakowym, lub oliwą z oliwek. Chudy twaróg możecie zamienić na tłusty, ricottę lub fetę. Jeśli chodzi o miód to też można go zmienić ale gryczany jest super. Chodzi mi o wykorzystanie dobrodziejstw polskiej kuchni, która ma nie mało składników.
 
Kowalski Gotuje

   Pieczone buraki są dobre same w sobie i można je serwować do obiadu jako dodatek warzywny.

2 komentarze:

  1. You have done a WONDERFUL job with this recipe. I love the beets and the dressing.

    OdpowiedzUsuń