Zamiast zajadać kupne pasztety polecam zrobić samemu jeden pyszny domowy. Bez chemicznych dodatków, w jakieś 30 minut gotowy do spożycia na chlebie, bułeczce, czy z czym tam lubicie. Smaczna przekąska, taka prosta drobiowa wątrobianka bez tłuszczu, za to pełna smaku.
Szybki pasztet z pieczonych wątróbek drobiowych, nisko tłuszczowy, pełno smakowy.
Dla 3-4 osób
- Wątróbka drobiowa 400g
- Duża cebula
- Magi
- Majeranek
- Mielona gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- Odrobina przegotowanej wody
Wątróbki myjemy, odcinamy zbędne żyłki i ewentualne zielono-żółte przebarwienia od żółci. Cebulę obieramy i kroimy dość grubo. Na blachę układamy papier do pieczenia, na niego układamy wątróbki posypujemy je cebulą, pieprzem i majerankiem. Nie sólcie bo wątróbki zrobią się bardzo twarde. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C i pieczemy w nim wątróbki przez około 20-30 minut (zależy jak lubicie wypieczone i czy pasztet ma być lekko różowy wtedy pieczcie krócej, jeśli nie dłużej).
Upieczone wątróbki z cebulą przerzucamy do miski doprawiamy solą , gałką, magi i blendujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste to podlejcie odrobiną przegotowanej wody. Tak przygotowany kremowy pasztecik jest gotowy do jedzenia. Polecam ogórki kiszone jako dodatek. Można jeść na ciepło i zimno.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz