czwartek, 16 stycznia 2014

Kwaśnica Kowalskiego, czyli góralska klasyka rodem z karczmy

   Kwaśnica znają ją chyba wszyscy odwiedzający liczne kurorty w polskich górach, ta kwaśna zupa z kapusty kiszonej na wywarze mięsnym jest często mylona z kapuśniakiem. Różnica jest zasadnicza w kwaśnicy nie ma warzyw jak marchewka, seler czy pietrucha, no i żadnej zasmażki. Ziemniaki to jedyne warzywa obok kapuchy które w niej występują, ja dodaje odrobinę cebuli, ale nie widać jej w zupie. Tu liczy się dobry wywar na przykład z żeberek wieprzowych, sok z kiszonej kapusty i sama kiszona kapusta. Tu nie ma magicznych sztuczek tylko dobre chłopskie jadło rodem z Żywiecczyzny.

Kwaśnica Kowalskiego, czyli góralska klasyka rodem z karczmy

Kowalski gotuje

Na spory garnek jakieś 8 do 10 porcji:

    Kowalski gotuje
  • Kapusta kiszona soczysta 0,5 kg
  • Sok z kapusty pół szklanki (jak macie jak nie to trudno)
  • Żeberka wieprzowe 0,5 kg
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • Średnia cebula
  • Dwa ząbki czosnku
  • Łyżka smalcu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • Łyżka kminku
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka rozmarynu
  • Sól, pieprz  



   Żeberka myjemy suszymy i kroimy na małe porcje wzdłuż kostek (jedno żeberko z mięskiem jedna porcja). Cebule kroimy w pół talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę wkładamy do miski z wodą żeby nie ściemniały. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo długa (ciągnąca się) to kroimy ale nie za drobno. 

Kowalski gotuje

   W garnku roztapiamy smalec i obsmażamy żeberka na rumiano z każdej strony, następnie dodajemy cebulę, sól, pieprz i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 8-10 minut. Dodajemy kminek, ziele, liścia, rozmaryn, majeranek chwilę razem dusimy i zalewamy wszystko wodą około 2 litrów. Gotujemy całość do momentu gdy żeberka będą prawie gotowe (lekko twarde). Następnie dodajemy kapustę kiszoną, sok z kapusty, ziemniaki i razem gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie(jeśli kwaśnica będzie za gęsta dolejcie wody). Na koniec wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze 5 minut gotowania i zajadamy się. Do każdego talerza czy miski ma lądować porcja żeber, trochę ziemniaków, kapucha i wywar. Dobrze przegryzać chlebem żytnim na zakwasie... Smacznego

Kowalski gotuje

  Jeszcze jedna ważna rzecz, przyprawy do kwaśnicy dodawajcie wedle uznania można ją zrobić z samej kapusty i wywaru bez aromatów majeranku czy kminku. Ja uwielbiam takie dodatki, a kminek i majeranek ułatwiają przetrawienie takiej kwaśnej i tłustej potrawy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz