wtorek, 14 stycznia 2014

Kowalsky Royal czyli hamburger na wypasie

   Na fali powstających jak grzyby po deszczu burgerowni postanowiłem pokazać jak robi się burgery u Kowalskiego. Dużo mięsa, sporo dodatków, sosy, ser czedar i tostowane buły do burgerów. Tak tak moi mili, bez ściemy, nie ma "żę" Angus tylko polska krowa marketowa (może mleczna) mielona grilowana na suchej patelni z masą klasycznych dodatków. Do tego nie trzeba finezji, tylko trochę składników jakieś 20 minut i zajadamy się Amerykańskim fast foodem w polskim domu. 

Kowalsky Royal czyli hamburger na wypasie

Kowalski Gotuje


Dla 4 osób:

  • Kowalski GotujeCztery duże bułki do hamburgerów "Maxi"(małe zostawcie dzieciom)
  • 1kg mielonej wołowiny (nie musi być droga te burgery i tak będą zajebiste)
  • Ogórki konserwowe 2-3 sztuki
  • Duży dojrzały pomidor
  • Czerwona cebula
  • Trochę pora (opcjonalnie)
  • Sałata lodowa duża garść
  • Cztery grube plastry sera czedar jak nie macie użyjcie sera tostowego będzie bardziej jak w Macu
  • Musztarda sarepska
  • Keczup byle dobry (ja używam Pudliszki lub Heinz)
  • Dobry gęsty majonez (polecam ten od Niemca Mikado lub Winiary dekoracyjny)
  • Dwa żółtka
  • sól, pieprz, magii
  • Frytki grubo krojone około 0,5 kg

   Wołowinę przekładamy do dużej miski dodajemy żółtka i doprawiamy solą, pieprzem i dwiema łyżkami magii, dolewamy około 100 ml zimnej wody i dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Próbujemy jeśli czegoś brakuje to nie wahajcie się tego użyć ;)
Kowalski Gotuje
   Buły kroimy na trzy części jak big mac, ale to nie mac tylko Kowalsky więc robimy to na przysłowiowe oko. Cebulę i pora kroimy w plastry, ogórki cienko wzdłuż, sałatę lodową kroimy dość drobno. Na blachę do piekarnika układamy pokrojone buły, na środkowych kawałkach układamy plastry sera. Piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Z mielonej doprawionej wołowiny formujemy zgrabne kulki (około 8szt). Rozpłaszczamy je na desce owiniętej folią spożywczą i formuje burgery. Rozgrzewamy suchą patelnię teflonową lub grillową (jak macie) i grilujemy. Gdy hamburgery zrumienią się z jednej strony (+/- 3minuty) do rozgrzanego piekarnika wkładamy buły na 2-3 minuty. Teraz gdy mięso jest gotowe(wysmażone w środku), a buły i ser ciepłe zaczynamy składać nasze Kowalsky Royal ;)  Na dolny kawałek bułki smarujemy sporą łyżeczkę musztardy na to nakładamy trochę cebuli, pora i 2-3 plasterki ogórka, pierwszy burger, odrobina majonezu i trochę sałaty. Następnie środkowa buła z serem, łyżeczka majonezu, burger, plaster pomidora, łyżeczka ketchupu i  góra bułki. 

Kowalski Gotuje


   Najlepiej serwować z domowej roboty frytkami. Pamiętajcie jeśli frytki mają być chrupiące smażcie je dwa razy najpierw w mniejszej temperaturze (160'C) gdy się lekko zrumienią wyjmijcie je przestudźcie chwilę, potem zwiększcie temperaturę(200'C) i smażcie do złoto brązowego koloru. Kolejność układania składników jest dowolna jeśli lubicie jakiś bardziej lub mniej to sobie zróbcie jak chcecie. Ja często dodaje różne inne składniki kiszonego, grillowany boczek, pepperoni, papryczki jalapeno czasem robię jeden gruby burger który dłużej smażę. Polecam!!!

Kowalski Gotuje

   Jak będziecie jeść to pamiętajcie o rozdziawieniu waszej szczęki do rozmiarów rekina bo ugryźć taką kanapkę to wyzwanie i serwetki lub ręczniki papierowe będę bardzo pomocne, zimne piwo też.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz