Tatar to danie ma tylu zwolenników co i przeciwników, nikt nie przeszedłby obok
tatara obojętnie jedni znają i cenią jego smak inni nie potrafią przemóc się by go spróbować ze względu na surowe mięso wołowe. Jedno jest pewne tatar i wódka idą w parze, dlatego właśnie dziś w ostki postanowiłem zainteresować was nim.
Klasycznie tatara w Polsce robi się z siekanej polędwicy wołowej z dodatkiem cebuli, ogórka konserwowego i pieczarek marynowanych serwowanego z żółtkiem, musztardą, magi, a czasem
z kawałkiem szprotki wędzonej.A oto moja propozycja:
z kawałkiem szprotki wędzonej.A oto moja propozycja:
Tatar danie
najlepsze do zimnej wódki
- Wołowina 250g polędwica lub zrazowa górna(lub danie tatarskie gotowe)
- Pół dużej cebuli
- trzy korniszony
- 4-5 małych pieczarek marynowanych
- 3-4 podgrzybki lub inne domowe grzyby marynowane
- Kilka dużych kaparów do dekoracji (opcjonalnie)
- Żółtko jaja kurzego najlepiej wiejskiego
- Dwie łyżki oleju rzepakowego
- Łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól, świeżo mielony pieprz, magi(opcjonalnie)
Mięso mielimy lub
siekamy(gotowe danie tatarskie wystarczy połączyć ze składnikami),
składniki drobno siekamy, dodajemy olej, żółtko, musztardę i
mieszamy. Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem i magi. Formujemy kulki i podajemy z pieczywem i masłem, nie zapominając o zimnej, polskiej, czystej wódce najlepiej żytniej :D
do smaku solą, pieprzem i magi. Formujemy kulki i podajemy z pieczywem i masłem, nie zapominając o zimnej, polskiej, czystej wódce najlepiej żytniej :D
Jeśli lubicie
więcej cebuli czy wolicie ogórka kiszonego od marynowanego, a nie
chcecie marynowanych grzybków nic nie stoi na przeszkodzie zróbcie
jak chcecie , może więcej pieprzu lub musztardy, wszystko zależy
od waszego podniebienia. Jeśli nie lubicie wódki, nie pijcie,
jedzcie i smakujcie:)
od dwóch tygodni chodzi za mną tatar - strzał idealny. Dzięki.
OdpowiedzUsuń